Jesper fick en meddelande på Snapchat. ”Skicka en mysig bild” stod det. Jesper tyckte personen, som kallade sig FinMatilda_01, verkade intressant och skickade en bild där han var utan tröja. ”Skicka en utan byxor också” skrev FinMatilda_01.
Jesper skickade en bild där han var avklädd. FinMatilda_01 blockade honom direkt och började sedan sprida bilden på Snapchat.
Jesper vet inte vem FinMatilda_01 är, det var någon som skapade en profil med påhittat namn för att retas med Jesper. Nu sprids bilden ihop med elaka kommentarer och han är mycket ledsen. Han skäms samtidigt eftersom frivilligt skickade bilderna.
Barn och unga på Åland berättar att det är relativt vanligt att de blir utsatta för förfrågningar efter avklädda bilder och i vissa fall även sexuella övergrepp på nätet.
Det är viktigt att komma ihåg att få en förfrågan inte är samma sak som att vara utsatt.
Exempel på sexuell utsatthet:
- Avklädda bilder på bilder på barnet skickas eller sprids på ett oönskat sätt.
- Sexuellt utnyttjande av barn, t.ex. en vuxen som för en sexuellt laddad diskussion med ett barn i text eller via webbkamera.
- Lockande av barn i sexuella syften, att försöka få ett barn att träffas i syfte att utnyttja det eller försöka få barnet att ställa upp på bilder eller filmer av sexuell karaktär.
- Ett par skickar avklädda bilder mellan varandra. Efter en tid tar relationen slut och osäkerhet kring vad som sker med bilderna uppstår. Trots löften om radering finns ofta en stark oro för att bilderna ska spridas.