VAD HANDLAR DET OM?
Glöm förspel, ömhet eller kärlek. En stor del av porr idag innehåller fysisk eller verbal aggression och det som tidigare uppfattades som extremporr har nu blivit normaliserat. En stor del av porren riktar sig dessutom till barn genom kända spel, tecknade figurer och och viss produktion framställs med minderåriga.
Vi ser en avsaknad av offentlig diskussion om porrens påverkan på barn och unga. Vi ser en avsaknad av kunskap och insatser. Vi ser en avsaknad professionella som kan diskutera detta med unga. Ungdomar vi möter säger att vuxna inte pratar med dem, att ingen egentligen vet. Barn säger att de ser våld på nätet, att det är vardagsmat men ingen vuxen gör något.
Det är dags att ändra på det. Välkommen till projektet #prataomporr
VARFÖR SKA JAG PRATA OM PORR MED MITT BARN?
För att barn och unga ska skyddas från material som kan vara skadligt för dem. Porren flyttar gränser för vad vi tänder på och hur vi behandlar andra sexuellt. Den normaliserar våld och övergrepp samtidigt som den bygger förväntningar om hur sex skall vara. Förväntningarna gör sedan det lättare att ställa upp på sådant som inte känns okej.
”Min kille tjatar om att vi ska göra sådant han sett i porr. Jag vet inte hur jag kan säga nej, för att alla gör ju det.”
– Ungdom Åland, 2020
Unga vittnar om att de utsatts för sexuellt våld och att de är osäkra på om de blivit utsatta för ett brott och förminskar ofta övergreppen de varit med om. Små barn berättar att de stött på porr på nätet och att det ibland gjort dem rädda.
De allra flesta barn kommer i kontakt med porr och porren påverkar. Det våld och den kvinnoförnedring som förekommer i pornografin påverkar inte bara framtida sexuella beteenden hos barn och unga, men normaliserar också en skrämmande kvinnosyn som inkräktar på deras rätt att överleva och utvecklas. Det inkluderar rätten att utvecklas och behandlas som jämlikar i ett jämställt samhälle fritt från våld.
Så här kan vi inte ha det. Jag vill börja prata direkt! Ta mig till era tips!