Barnens internet
Rädda Barnen arbetar sedan år 2007 med att främja en sund och säker internet- och medieanvändning för barn och unga genom verksamheten Barnens internet.
Vi vill, genom konkret information och diskussion, bidra till att ge barn och vuxna verktyg för att möta de utmaningar medier och digitala mötesplatser medför. Vi vill förebygga utsatthet på nätet och öka medvetenheten kring barns internetanvändning. Vi vill uppmuntra till dialog mellan barn och vuxna om sund och säker internet- och medieanvändning.
Att vara delaktig i barns digitala vardag är en av nycklarna till barn och ungas trygghet på nätet. Här finner du allmänna råd för hur du kan bli mer delaktig i barns digitala vardag, tips på aktiviteter för barn på internet, appar som kan vara användbara och forum där man kan diskutera om barns internet- och medievanor.

UTSATTHET PÅ NÄTET
Utsatthet på nätet handlar i stor utsträckning om kränkningar, hot, trakasserier, en del av det definieras ibland som näthat eller nätmobbning. Utsatthet på nätet kan även handla om sexuella övergrepp mot barn och spridande av avklädda bilder.

SKÄRMTID
Vi kollar mobilen flera hundra gånger per dag. Vi kollar mail, spelar spel, jobbar, ser film, chattar, letar information, fördriver tid. Vi tittar på skärmar timme efter timme. Hur påverkar det oss?

DIGITALT SPELANDE
Med digitalt spelande avses spel som sker på olika typer av skärmar, t.ex. tv-spel och dataspel men även på telefoner. Många barn och unga spelar dagligen, därför är det viktigt att vårdnadshavare för en dialog med barnen kring spel.

SOCIALA MEDIER
Sociala medier handlar om att interagera och kommunicera online, på exempelvis sociala nätverk och appar. Det är en självklar del av livet för de yngre medborgarna i vårt samhälle, både som konsumenter och producenter. Idag utnyttjar även politiker, organisationer, företagare och myndigheter sociala medier.

Skolor & Daghem
Barnens Internet erbjuder åländska skolor och daghem föreläsningar och lektioner om trygghet på nätet, lagen, moral och etik. Vi riktar oss till barn, ungdomar och vårdnadshavare samt skolpersonal.

#prataomporr
Rädda Barnen på Åland och Fältarna på Åland startade år 2019 diskussioner kring hur barn och unga på Åland påverkas av att titta på porr samt avsaknaden av information riktat till både vuxna och barn om denna fråga. Båda organisationer möter många barn och unga i sina arbeten och ville göra något för att förbättra situationen.
"Det är ju helt otroligt hur länge de kan sitta och surfa. Ibland går hela kvällen vid datorn. Vad gör de egentligen?" - Marianne, mamma, 41 år
Vi ger råd
Ibland uppstår det problematik kopplat till t.ex skärmtid, dataspel eller utsatthet på nätet. Barnens Internet ger stöd och råd då det behövs som mest. Vi erbjuder allmän rådgivning i frågor som berör barns internet och medieanvändning.
Tanja Rönnberg är ansvarig för Barnens Internet. Ta kontakt för föreläsningar eller stöd och råd kring frågor om barns internet- och medieanvändning.
Vi jobbar förebyggande
För att förebygga att barn inte far illa på nätet krävs utbildning av såväl barn som vuxna. Barnens Internet jobbar därför tätt med skolor för att informera om allt som har med barns medieanvändning att göra. Vi erbjuder:
- Kostnadsfria fysiska eller digitala skolbesök i lågstadiet, med lektioner för primärt åk 2, 4 och 6 men även för högstadiet.
- Kostnadsfria föreläsningar och informationstillfällen för föräldrar till barn i dagis och lågstadiet.
- Regelbundna uppdateringar om aktuell forskning, länkar och nya material på hemsidan.
Vi inkluderar barnen
Barn är experter på just barns internet- och medieanvändning. Under samtliga lektioner ges möjlighet för eleverna att lyfta, för dem, viktiga och aktuella frågor. Syftet är att fånga upp barns röster och stödja dem samt att ge tips till föräldrar och underlätta för professionella inom området att möta barns behov. Barnens Internet dokumenterar åländska barns frågor och åsikter och för dem vidare till vårdnadshavare och makthavare, med barns tillåtelse. Vid samlandet av information från barn används barnanpassade metoder.
Skolor & Daghem
Barnens Internet har under flera års tid besökt lågstadieskolor och gett lektioner inom ämnen som berör barns internet- och medieanvändning.
För daghem ligger fokus på hur familjer kan göra för att öka barns trygghet på nätet, hur vårdnadshavare och daghemspersonal kan arbeta för att förebygga mobbning, forma schyssta nätanvändare och samt hur det går att stärka självkänsla hos små barn kombinerat med tips på filter och teknik.
Under lektioner i skolor ligger fokus på etik och moral på åldersanpassad nivå och aktuellt och tidsenligt innehåll.
Säkerhet på nätet
De flesta barn och unga har ett välutvecklat säkerhetstänk och adekvata strategier för att hantera negativa händelser på nätet. Däremot framkommer under skolbesöken att barn behöver stöd i att inte reagera i affekt online.
Här har vi samlat en del tips på hur du och ditt barn kan surfa säkert.
Sexuell utsatthet på nätet
Barn och unga på Åland berättar att det är relativt vanligt att de blir utsatta för förfrågningar efter avklädda bilder och i vissa fall även sexuella övergrepp på nätet. Kom ihåg att detta är ett brott. Samtidigt berättar en del av de unga att de inte ser det som varken trakasserier eller brott.
Här kan du läsa mer om sexuella övergrepp på nätet och vad du kan göra för att förebygga att ditt barn råkar illa ut.