Hem > Vad vi gör > Barnens internet > Skärmtid

Skärmtid

Vi kollar mobilen flera hundra gånger per dag. Vi kollar mail, spelar spel, jobbar, ser film, chattar, letar information, fördriver tid. Vi tittar på skärmar timme efter timme.

Begreppet skärmtid avser den tid vi tillbringar framför olika former av skärmar, d.v.s tid framför TV, dator, TV- & datorspel, surfplattor och mobiltelefoner och vad skärmen innehåller. Begreppet skärmtid har debatterats flitigt i medier, då det i och med den allt mer framträdande digitaliseringen blir mer oklart vad som egentligen ska räknas in som skärmtid och hur skärmtiden ska räknas/värderas.

Barnens Internet har valt att fortsätta använda begreppet skärmtid, då det finns en brist på bättre sammanfattande begrepp samt med anledning av att skärmtid är något etablerat som många barn och vuxna kan relatera till och förstå innebörden av.

Läs mer om skärmtid

Sissela Nutley är hjärnforskare och skriver om hjärnans formbarhet och grundläggande förutsättningar. Hon ger fördjupad kunskap om hur belöningssystemet triggas av sociala medier, om hjärnans behov av stimulansfri tid för återhämtning och om tonårshjärnans biologiska sårbarheter. Läs mer om hennes bok här.

Lyssna på hjärnforskaren här.

 

Underlätta sund skärmanvändning

”Man kanske lägger 4 timmar per dag på att stirra på telefonen. Aa, asså jag går in och kollar på Insta och sen Snap och så rullar det på. Helt onödigt egentligen.” Ungdom 15 år

 

  • Genom att begränsa själva tiden som barnet använder framför en skärm så ökar tiden utan skärmar. Det betyder att barnet får fler möjligheter att utvecklas genom tex lek, rörelse och sociala kontakter.
  • Börja redan då barnen är små med diskussioner och rutiner kring skärmtid. Tydlighet minskar tjat. Diskutera redan innan barnet får en mobiltelefon vad som gäller runt mobilanvändning i familjen; vad som gäller vid måltider, när telefonen ska läggas bort kvällstid, hur det ska vara när ni umgås. Fråga efter barnets önskemål och inkludera barnet i rutinerna.
  • Eventuella regler bör klargöras vilka medlemmar i familjen de gäller. Även vuxna behöver vara del av reglerna. Inkludera barnet i diskussionen kring skärmanvändning.
  • Skärmar kan störa sömnen, i synnerhet enheter med blått ljus. Försök att ha t.ex. en timmes skärmfri tid innan det är dags att sova. Det är även svårt för hjärnan att koppla bort tankar på telefoner och skärmar o de ligger bredvid sängen. Förvara skärmar i andra rum än sovrum. Hjärnan har svårt att glömma telefonen om den ligger precis intill.
  • Skärmfria dagar fungerar i vissa familjer. Det viktiga är att det finns en balans, så att inte en skärmfri dag automatiskt leder till hög grad av skärmtid nästkommande dag.