Vi kollar mobilen flera hundra gånger per dag. Vi kollar mail, spelar spel, jobbar, ser film, chattar, letar information, fördriver tid. Vi tittar på skärmar timme efter timme.
Begreppet skärmtid avser den tid vi tillbringar framför olika former av skärmar, d.v.s tid framför TV, dator, TV- & datorspel, surfplattor och mobiltelefoner och vad skärmen innehåller. Begreppet skärmtid har debatterats flitigt i medier, då det i och med den allt mer framträdande digitaliseringen blir mer oklart vad som egentligen ska räknas in som skärmtid och hur skärmtiden ska räknas/värderas.
Barnens Internet har valt att fortsätta använda begreppet skärmtid, då det finns en brist på bättre sammanfattande begrepp samt med anledning av att skärmtid är något etablerat som många barn och vuxna kan relatera till och förstå innebörden av.
Läs mer om skärmtid
Sissela Nutley är hjärnforskare och skriver om hjärnans formbarhet och grundläggande förutsättningar. Hon ger fördjupad kunskap om hur belöningssystemet triggas av sociala medier, om hjärnans behov av stimulansfri tid för återhämtning och om tonårshjärnans biologiska sårbarheter. Läs mer om hennes bok här.
Lyssna på hjärnforskaren här.
Under 2015 pågick en debatt i Sverige om barn och skärmtid, där auktoriteter inom olika områden har uttalat sig med olika ståndpunkter. På internetforskare Elza Dunkels blogg kan du läsa om sakfrågan utifrån forskning om unga och internet, men även ta del av länkar till andra som uttalat sig i debatten.