Hem > Vad vi gör > Barnens internet > Skärmtid

Skärmtid

Vi kollar mobilen flera hundra gånger per dag. Vi kollar mail, spelar spel, jobbar, ser film, chattar, letar information, fördriver tid. Många av oss tittar på skärmar timme efter timme.

Begreppet skärmtid avser den tid vi tillbringar framför olika former av skärmar, d.v.s tid framför TV, dator, TV- & datorspel, surfplattor och mobiltelefoner och vad skärmen innehåller.

Läs mer om skärmtid

Sissela Nutley är hjärnforskare och skriver om hjärnans formbarhet och grundläggande förutsättningar. Hon ger fördjupad kunskap om hur belöningssystemet triggas av sociala medier, om hjärnans behov av stimulansfri tid för återhämtning och om tonårshjärnans biologiska sårbarheter. Lyssna på hjärnforskaren här.

 

Hur länge är lagom?

Hur länge barn kan använda skärmar och fortsätta må bra är individuellt. Det beror till exempel på vad barnet tittar på samt i vilket syfte. Frågor att fundera på:

Mår barnet bra under och efter skärmtiden?
Kan barnet tänka på annat?
Har barnet hobbyn, vänner?

Tiden barnet spenderar online kan medföra risker om barnet har möjlighet att ha kontakt med främlingar

Börja redan då barnen är små med diskussioner och rutiner kring skärmtid. Tydlighet minskar tjat. Diskutera redan innan barnet får en mobiltelefon vad som gäller runt mobilanvändning i familjen; vad som gäller vid måltider, när telefonen ska läggas bort kvällstid, hur det ska vara när ni umgås. Fråga efter barnets önskemål och inkludera barnet i rutinerna.

Skärmar kan störa sömnen, i synnerhet enheter med blått ljus. Försök att ha t.ex. en timmes skärmfri tid innan det är dags att sova. Det är även svårt för hjärnan att koppla bort tankar på telefoner och skärmar o de ligger bredvid sängen. Förvara skärmar i andra rum än sovrum. Hjärnan har svårt att glömma telefonen om den ligger precis intill.

Sociala relationer online

Glöm inte att träna barn i socialt samspel, att fundera på hur andra känner sig, att informera om vad som kan vara brottsligt, för oavsett om skärmtiden är lång eller kort så kan barn göra brott och mobba någon online. Vi ska alltid komma ihåg att träna barn i ansvarsfullt beteende så de kan vara trygga och schyssta på sociala medier och i spel.