Hem > Vad vi gör > Barnens internet > #prataomporr > Filter

Filter skyddar mot skadligt innehåll

VAD ÄR ETT FILTER?

Ett filter är en teknisk lösning, ett program, som installeras på enheter eller nätverk för att filtrera bort innehåll som till exempel pornografiska bilder och filmer. Du kan köpa filter från din internetleverantör men det går även att göra inställningar direkt i telefoner och plattor och i webbläsare.

VARFÖR SKA VI HA ETT FILTER?

Du skyddar barnet från att exponeras för skadligt innehåll samtidigt som det har ett starkt signalvärde. Genom att använda filter visar du att du vill skydda ditt barn. Det signalerar också att du inte tycker att är okej för barnet att titta på en viss typ av innehåll t.ex. filmer med våldsamt eller sexuellt innehål eftersom det inte är hälsosamt för barn att bevittna sådant. Ett filter kan även öppna upp för diskussion kring skadligt innehåll på nätet.

SÅDANT SOM INTE ÄR SKADLIGT DÅ?

Om du är orolig för att viktigt innehåll om sexualitet filtreras bort rekommenderar vi dig att prata om det själv med ditt barn eller söka upp sidor som du vill att barnet ska se och sedan titta på dem tillsammans med barnet om det är litet. När det gäller äldre barn kan du låta barnet se materialet på din enhet. Filtret tar alltså bort oönskat material vid sökningar men vad som är oönskat beror på filtrets inställningar. Barnet är inte helt skyddat av ett filter naturligtvis, bara till en viss del. Den resterande delen av skyddet bör barnet vuxna stå för genom samtal och utbildning.

SKAFFA FILTER

Om du vill skydda ditt barn med ett filter kan du till exempel kontakta någon av våra samarbetspartners på Åland. De har kunskap om vilken teknisk lösning som passar just er beroende på vilken enhet ni använder och hur barnet kommer att använda den. Samarbetet består av att de fortlöpande rekommenderar vuxna att skaffa filter till barn för att skydda barnen.

Filter i skolan

Vår förhoppning är att alla skolor på Åland inom kort ska ha filter som skyddar mot skadligt innehåll på alla enheter. Detta sänder ut ett budskap där vi berättar att vi vill skydda barn samtidigt som det faktiskt skyddar barn.

Det ger även skolpersonal en trygghet att veta att skolledningen hanterar frågan.

Vilka skolor på Åland har filter och policy?
Har din skola redan ett filter och en policy? Meddela oss så skriver vi upp det här på sidan.

Har er skola ingen policy? Vi ger gärna tips och råd när ni vill ta fram en.

Filter hemma

Skaffa filter till alla enheter i hemmet. Detta skyddar barn från att se skadligt innehåll samtidigt som du tydligt visar att du vill skydda barnen.

Det finns inget filter som är 100 % säkert, därför behöver du som vuxen alltid komplettera med information och samtal.

Du behöver inte vara teknikkunnig eftersom våra samarbetspartners hjälper dig. Det behöver inte heller vara komplicerat att prata om porr. Börja med några enkla frågor som inte handlar om personliga saker. Du kan till exempel börja prata om filter.

Det gäller alla

”Min åttaåring råkade se porr när han skulle spela på sin telefon efter skolan och blev jätterädd. Nu vet vi inte vad vi ska göra.”

Förälder, Åland

”När jag kom in i sonens rum såg jag en bild på en naken vuxen man med könet framme i hans dator. Han tyckte det var lite spännande.”

Förälder till 10-åring, Åland

Det finns i alla datorer, telefoner och plattor som har tillgång till nätet. Skydda ditt barn genom samtal och filter. Vi hjälper dig.