Rädda Barnen på Åland har samlat information om vart man kan vända sig om man behöver stöd och hjälp. Här hittar du telefonnummer, e-postadresser och chattar som är till för att hjälpa dig, oavsett om situationen är akut eller om du bara behöver någon att prata med.
Gör någon dig illa? Är du i fara? Ring 112
Ring 112 om du, din kompis eller någon annan behöver hjälp genast. I en nödsituation är det viktigast att komma ihåg nödnumret 112 och ringa så snabbt som möjligt, så att hjälpen kommer fort fram. Du behöver inte vara rädd för att ringa nödnumret! Du behöver inte heller lära dig några särskilda instruktioner utantill innan du ringer till nödnumret. När du ringer nödcentralen får du instruktioner av dem i telefonen.
Mår du psykiskt dåligt?
Om du mår dåligt eller om du är orolig för någon annans psykiska hälsa kan du ringa till oss på Ålands centralsjukhus, för att prata, fråga råd och få hjälp.
Dagtid kan du kontakta hälsocentralen, tel. 018-538 500 och andra tider akuten, tel. 018-5355.
Om du har pågående vård vid psykiatrin kontakta dagtid din kontaktperson, andra tider tel. 018-538 030.
Är du rädd för att vara hemma?
Barn- och ungdomshemmet Tallbacken finns till för barn och ungdomar som av olika orsaker inte kan bo hemma, t.ex. missbruk, psykisk sjukdom, misshandel eller låsta konflikter i familjerelationerna. Tallbacken finns i södra Mariehamn och har personal dygnet runt.
Kontakta Tallbacken tel. 018 – 532 842
Lever du med eller har du levt med en förälder eller annan vuxen i din familj som mår psykisk dåligt, dricker för mycket eller har ett annat beroende?
Känner du dig ensam och skulle gärna vilja träffa andra som vet hur det är? Då är du välkommen med i Rädda Barnens Ninni-verksamhet! Den finns till för dig och andra barn och unga som har föräldrar eller en annan nära vuxen med beroende eller psykisk ohälsa.
Har du eller din kompis varit utsatt för något på nätet som inte känts bra?
Mejla, skriv sms eller ring Tanja på Barnens internet. [email protected] | 040 72 111 33
Undrar du om du har eller har du blivit utsatt för ett brott? Chatta med Brottsofferjouren på "Ärligt talat chatten".
Varje måndagskväll kl. 19-22 fr.o.m. den 3.10.2022 gästar Brottsofferjouren chatten Ärligt talat (arrangeras av Luckan). Någon av Brottsofferjourens frivilligarbetare eller handledare finns på plats för att svara på alla möjliga frågor om brott. Ärligt talat-chatten riktar sig till unga i åldern 13-29 år.
Kanske du funderar på om händelsen du blev utsatt för kan vara ett brott eller inte? Är du orolig för din vän eller familjemedlem som inte kan ta sig ur en våldsam relation? Har du blivit lurad på pengar via nätet? Hur går en rättegång till i Finland? Har du själv blivit utnyttjad sexuellt och vet inte var du kan få hjälp? Allt detta är exempel på frågor som du kan chatta med Brottsofferjouren om. Du är helt anonym när du chattar med oss.
Är du orolig för din eller din kompis situation? Få hjälp med problemen!
Som barn och ungdom kan du själv ta kontakt med Kommunernas socialtjänst (KST) var på Åland du än bor. Av oss kan du få stöd och råd om du är orolig för din egen situation. Du kan också kontakta oss om du är orolig för en kompis eller ett annat barn. Din oro kan gälla olika saker som problem i skolan, hemma eller på fritiden.
Om du känner dig tveksam är du välkommen att rådgöra med oss utan att nämna vilket barn det gäller eller om det gäller dig själv utan att säga ditt namn.
Ring till KST:s växel, och be om att få prata med barnskyddet. Tel. 532 800, vardagar kl. 8–16.
Hos oss är inga frågor ”dumma frågor” om alkohol och droger!
Till Beroendemottagningen kan du ringa om du vill få hjälp med egna problem eller om du är orolig över en kompis eller någon i din familj. Det kan gälla bruk av eller beroende av alkohol, narkotika, läkemedel och spel om pengar. Det är okej att höra av sej med frågor eller sådant man är nyfiken på. Vi utgår från dig och hur du mår.
Vi erbjuder samtal, men också ”må bra” behandlingar (massage, ljusterapi mm). Våra arbetstider är 8:00-16:00 måndag-fredag, men vi kan justera vår arbetsdag så att det passar enligt exempelvis arbete och skola. Hos oss är allt kostnadsfritt och du får självklart vara anonym. Vi har tystnadsplikt!
Ring oss på tel. 018- 532 851, vardagar 8:00 – 9:00 samt 13:00 – 14:00. I länken hittar du också ett kontaktformulär du kan använda.
Ditt bollplank och stöd i vardagen
Fältarna arbetar förebyggande med ungdomar i ålder 13-17 år. Vi träffar ungdomarna på stan och i skolorna, men ordnar också olika aktiviteter. Vi fungerar som bollplank för föräldrar och ungdomar, hjälper och stöder unga genom olika frågeställningar. Tveka inte att ta kontakt med oss om det är något du funderar på för egen del eller om du är orolig över någon annan. Vi har tystnadsplikt, men vi har även anmälningsplikt, vilket betyder att vi måste se till att du får hjälp om vi blir oroliga för ditt liv och din hälsa.
Du når oss på tel. 018-532 815 och 040 0780237.
Samtal och vägledning för elever och studerande
Studerandehälsan finns till för dig som är under 21 år som studerar vid Ålands lyceum, Ålands folkhögskola och Ålands yrkesgymnasium. Här jobbar skolhälsovårdare, skolkuratorer, skolpsykologer, skolläkare och preventivmedelsrådgivare. Vi tar emot olika sorters ärenden och erbjuder bland annat samtal, hälsovård och praktiskt stöd, samt hjälper dej vidare vid behov.
Vi finns på Neptunigatan 21. Våra tel. hittar du i länken:
Här hittar du mer info om studerandehälsan
På högstadiet kan du, i olika ärenden som är viktiga för dig, kontakta skolhälsovårdaren personligen eller t.ex. skicka e-post via Wilma. Alla skolor skall också ha tillgång till skolkurator och skolpsykolog.
VILL DU PRATA MED EN VUXEN ANONYMT?
Ring Barnens hjälptelefon tel. 018 25520 eller gå in på www.BRIS.se .
Där du hittar info om BRIS chatt och mail. Ett samtal till BRIS kostar som ett lokalsamtal. Ålands landskapsregering samarbetar med barn- rättsorganisationen Barnens Rätt i Samhället.
CHATTA MED NÅGON SOM VET HUR DET KÄNNS
Du kan chatta med Maskrosbarn oavsett vart du bor. Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som arbetar med stöd till unga 13-19 år som har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller som utsätter dig för våld. På Maskrosbarns chatt kan du ta upp det som du tycker är viktigt, inga problem är för stora eller små och du är alltid anonym. Vi som chattar med dig är själva vuxna maskrosbarn och vet hur det kan kännas och hur skönt det kan vara att prata med någon som förstår.