Hem > För barn & unga > Engagera dig > Jobba som barnkonventionspilot

Sommarjobba som barnkonventionspilot på Rädda Barnen på Åland

Vad innebär att bli barnkonventionspilot?

Varje sommar söker vi ungdomar som vill jobba med barn och ungas rättigheter.

Du som barnkonventionspilot kommer att jobba för att flera ska känna till barns rättigheter. Under tiden som barnkonventionspilot kommer du att få påverka ditt jobb och kan till exempel jobba med att sprida information om barnkonventionen, att planera och genomföra olika aktiviteter för barn och vuxna, att skapa informationsmaterial, att göra undersökningar och att uppdatera i sociala medier. Som barnkonventionspilot kan du också göra studiebesök och träffa personer som är viktiga för att göra barns rättigheter kända på Åland.

Vad krävs för att bli barnkonventionspilot?

För att bli barnkonventionspilot ska du vara mellan 14-17 år. Vi söker dig sobrinner för att alla barn och unga ska ha det bra och att barns rättigheter ska värderas högt. När vi väljer barnkonventionspiloter vill vi ha en spridning av unga med olika bakgrund och livserfarenheter. Det kan exempelvis handla om språkkunskap, intressen, funktionsvariation, geografisk hemvist, bakgrund, kön och könstillhörighet. Du behöver inte kunna barnkonventionen för att söka sommarjobbet, utan som barnkonventionspilot får du en unik chans att arbeta med att både lära dig och lära andra om barnkonventionen och barns rättigheter. 

Rekryteringen av barnkonventionspiloter för sommaren 2025 påbörjas i början av år 2025.

Kom ihåg att följa Rädda Barnens sociala media kanaler och hemsida för att få aktuell information om olika möjligheter att engagera sig! Du kan även anmäla dig till vår e-postlista för ungdomar där du får information direkt via e-post om aktuella möjligheter att engagera dig.

  Rädda Barnen får skicka information till dig om möjligheter för unga att engagera sig. Om du inte vill ha e-post från Rädda Barnen om aktuella projekt och möjligheter att vara med kan du när som helst skicka e-post till [email protected]. Rädda Barnen sprider inte e-postadresser vidare.

 

Nedan kan du läsa mer om vad barnkonventionspiloterna har gjort tidigare år ↓

År 2023s piloter berättar om sina erfarenheter av jobbet

Vad var det bästa med sommarjobbet?

Att få lära sig så mycket om barnrätts frågor och höra andras åsikter och upplevelser om hur det är att växa upp och bo på Åland.

Träff med projektet Barn och ungas hälsa och välmående eller träffen med politiker.

Kanske att träffa Maarten och Linda från projektet Barn och ungas hälsa och välmående.

Man fick göra mycket praktiska saker.

Träffen med politiker och ungdomar och att få lära sig om alla dessa saker som jag inte visste fanns.

Alla diskussioner och träffar var intressanta och informerande. Älskade stämningen och miljön.

 

Varför borde en söka jobbet?

Du borde söka jobb som barnkonventionspilot eftersom det är ett väldigt roligt och meningsfullt jobb. Du får lära dig massor om både barns rättigheter och annat, du får göra din röst hörd och du får en väldigt trevlig arbetsplats! Rekommenderar starkt detta jobb, speciellt eftersom hur noggranna de är med att du som arbetare ska få all information om de rättigheter du har i arbetslivet och går igenom arbetsavtal ordentligt.

Du lär dig otroligt mycket, och det är jätteroligt jobb och bra betalt.

Man lär sig massor av användbar information.

Man lär sig mycket, väldigt roligt, ganska lugn, betalar relativt bra + fri kaffe.

För att det är riktigt roligt jobb, du får lära dig massor saker och du får mängder av tillfällen att ha kul och hitta på saker. Det är ett väldigt chill jobb med nästan bara bra saker.

Man lär sig, bygger relationer, och får massor med chanser och kan upptäcka nya intressen.

Barnkonventionspiloterna sommaren 2021

År 2021 jobbade barnkonventionspiloterna med barn och ungas välmående och diskuterade temat med 83 barn och unga i åldrarna 5–20 i olika grupper. Informationen som piloterna samlade från barn och unga under sommaren har de sammanställt i skriftliga rapporter, affischer om välmående samt i en film.

Barnkonventionspiloterna sommaren 2020

Sommaren 2020 har piloterna t.ex utbildat politiker och andra vuxna, pratat i radion, varit med i tidningarna och ordnat aktiviteter om barns rättigheter för ungdomar. Som slutkläm på jobbet har de skrivit en rapport till FN om hur barn och unga har det på Åland och hur Åland kan bli bättre på att följa barns rättigheter.

Barnkonventionspiloterna sommaren 2019

År 2019 jobbade barnkonventionspiloterna med många olika projekt. En del av programmet var planerat på förhand, men mest hade piloterna möjligheten att själva skapa sina arbetsprojekt enligt eget intresse.

Detta är lite av allt vi gör för barn på Åland och i världen:

 • Hjälper barn som lever i ekonomisk utsatthet på Åland.
 • Föreläser för tusentals barn och viktiga vuxna om barns rättigheter.
 • Anordnar evenemang, läger och träffar för barn, unga och familjer.
 • Lyfter fram barnens perspektiv vid lagstiftning.
 • Erbjuder lekterapi vid ÅHS.
 • Informerar om barns rättigheter.
 • Och mycket mer.

Följ eller lägg gärna till oss på sociala medier!

Vi finns på Facebook, Instagram, Snapchat och Youtube.

 • Facebook: Rädda Barnen på Åland r.f.
 • Instagram: raddabarnen.ax
 • Snapchat: raddabarnenax
 • Youtube: Rädda Barnen på Åland

Där uppdaterar vi lite oftare och lite roligare.