Finland, såsom alla länder granskas regelbundet av FN:s barnrättskommitté för att se hur landet lever upp till barnkonventionen. Vart femte år ska staterna lämna in en rapport om de framsteg som har gjorts. Andra aktörer så som barnombudsmannen och civilsamhällets organisationer kan lämna in egna rapporter för att komplettera statens rapport.
Tillsammans vill civilsamhället ge vår bild av hur det ser ut för barn på Åland!
I den kombinerade femte och sjätte rapporten från Finland (2019) nämns Åland för första gången i statens rapport till FN:s barnrättskommitté. Statens rapport lyfter fram enskilda saker från Åland men ger inte en helhetsbild om hur genomförandet av barnkonventionen ser ut på Åland. Därför inspirerades Rädda Barnen till att samla erfarenheter om barns rättigheter på Åland i en första åländsk alternativrapport som även kan lyfta fram de skillnader som finns mellan självstyrelsen och riket.
Genom workshops och samtal samlade Rädda Barnen under 2020-2022 information och perspektiv från olika organisationer och andra aktörer gällande barns rättigheter på Åland. Alternativrapporten från åländska civilsamhället samt Åländska barns rapport till FN lämnades in till FN:s barnrättskommitté den 1 juli 2022.
Läs hela alternativrapport från Åland till FN:s barnrättskommitte på svenska här
Läs hela alternativrapport till FN:s barnrättskommitté på engelska här
Civilsamhällets arbetsrapport om Barns rättigheter på Åland
Under processen med att ta fram en alternativ rapport från Åland publicerades också mer omfattande ”Civilsamhällets arbetsrapport om barns rättigheter på Åland” i mars 2021. Arbetsrapporten har inte en begränsning på 10 000 ord och i stället även innefattar tydligare kopplingar till barnkonventionen.
Arbetsrapporten presenteras den 25 mars 2021 i samband med att det är 30 år sedan det åländska parlamentet gav sitt bifall till den finländska anslutningen till FNs konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den allmänt kallas. Se presentationen och diskussioner med lagtinget här.