Barns och familjers behov ska uppmärksammas vid olika kris- och störningssituationer
Barnkonventionen garanterar alla barn samma grundläggande rättigheter, oavsett barnets situation. I kris- och störningssituationer är förverkligandet av dessa rättigheter ännu svårare, och därför betonas också deras betydelse ännu mer.
Rädda Barnen är en internationell humanitär aktör. Vi jobbar för att säkerställa att vi som organisation genom våra anställda och frivilliga har beredskap att hjälpa och stödja barn och deras familjer och att sätta upp barnvänliga platser vid behov i olika krissituationer på Åland. Vi arbetar också för att öka kännedom och kunskap om barns särskilda ställning vid olika krissituationer på Åland.
Rädda Barnen på Ålands beredskapsarbete i praktiken
1. Rädda Barnens larmgrupp inom Frivilliga Räddningstjänsten
I en krissituation är det myndigheterna som ansvarar för arbetet men tredje sektorn kan tillfrågas om att stödja myndigheterna i arbetet. Denna förfrågan går via Frivilliga Räddningstjänsten (FRT) och vidare till dess larmgrupper. FRT på Åland är ett nätverk av frivilliga hjälpare som stödjer myndigheterna när samhället behöver extra stöd. Rädda Barnen på Åland är en medlemsorganisation inom FRT på Åland och har en egen larmgrupp med beredskap att sätta upp barnvänliga platser vid olika krissituationer på Åland. Barnvänliga platser (Child Friendly Spaces) är trygga och barnanpassade platser där barn kan få andrum och göra det barn mår bra av, som att leka och delta i organiserade aktiviteter med trygga vuxna.
2. Rädda Barnens barnvänliga platser
Rädda Barnen kan sätta upp en barnvänlig plats i våra egna lokaler eller på annan plats även om det inte föreligger akut kris eller om det inte har kommit en förfrågan via FRT. Det kan gälla förfrågan från samarbetspartners eller behov som vi som organisation ser.
3. Utbildning om att stödja barn och familjer vid olika krissituationer
Rädda Barnen kan stödja olika aktörer för att på bästa sätt möta barn och barnfamiljers behov genom rådgivning, utbildningar samt handledning på hur olika situationer och problem som uppstår gällande barn och unga i krissituationer kan lösas. Rädda Barnen kan erbjuda utbildning om att bemöta barn i familjer i krissituationer.
Vad är barnvänliga platser?
- Barnvänlig plats (engelska: Child Friendly Space eller Safe Space) är en verksamhetsmodell som används i humanitära kriser runt om i världen
- Trygga miljöer för barn i olika krissituationer.
- Barn får vila, delta i ledd verksamhet, tryggt behandla sina erfarenheter, få information och lära sig nya saker.
- Platsen gör det också möjligt för föräldrar att få en stunds andrum och att sköta egna ärenden medan barnet befinner sig i en trygg omgivning.
- Verksamheten kan i bästa fall stöda myndigheternas arbete eller andra organisationers verksamhet.
- Versamheten är sällan långvarig utan en form av kortvarig och temporär krisstöd som ordnas av tredje sektorn i samarbete med myndigheter.
Vill du bli Rädda Barnens frivillig inom FRT?
Vi ordnar kurser för nya frivilliga enligt behov. För att bli Rädda Barnens frivillig inom Frivilliga Räddningstjänsten krävs det att:
- Du är över 18 år
- Genomgår Rädda Barnens utbildning för frivilliga samt FRT:s obligatoriska utbildningar
- Ger ditt samtycke att Rädda Barnen får beställa brottsregisterutdrag i enlighet med landskapslagen (2019:101) om tillämpning på Åland av lagen om kontroll av brottslig bakgrund hos frivilliga som deltar i verksamhet bland barn (bekostas av Rädda Barnen)
- Skriver under Rädda Barnens Tryggare tillsammans -riktlinjer
- Är medlem i Rädda Barnen