Barnet behöver och har rätt till en trygg uppväxtmiljö, en harmonisk och mångsidig utveckling samt till särskilt skydd. Om det är svårt för föräldrarna att trygga barnets vardag och utveckling är barnskyddets uppgift att stöda föräldrarna och barnet. När det stödet inte är tillräckligt för att uppnå en förändring som säkrar barnets bästa har barnet rätt till stöd och trygghet utanför det egna hemmet.
Familjevård innebär ordnande av vård, fostran eller annan omvårdnad dygnet runt utanför barnets eget hem. Det ger barnen en ny möjlighet att uppleva ett stabilt familjeliv, skapa nära mänskliga relationer och lära sig det grundläggande i livet.
Familjevården ges av ”vanliga” vuxna (familjevårdare) i ett ”vanligt” privat hem (familjehem). Familjevårdare kallades förr ofta för fosterförälder och familjen för fosterhem.
Familjevården kan vara tillsvidare eller gälla för viss tid vid exempelvis placering inom öppenvården eller vid en krissituation. Ett omhändertagande gäller tillsvidare och det innebär att familjevården för ett omhändertaget barn också är tillsvidare. Även eftervård som lagstadgas om i barnskyddslagen kan genomföras i form av familjevård. Detta innebär att unga personer upp till 25 år kan vara placerade i familjevård.
När barnskyddet bedömer behovet av barnskydd och vid genomförandet av det ska barnets bästa alltid komma i första hand och barnet själv har rätt att vara delaktigt utifrån sin ålder och mognad.
Familjevård är en del av barnskyddet och sköts av den myndighet som ansvarar för barnskyddet. På Åland är det Kommunernas socialtjänst (KST) ansvar fr o m 1.1.2021.
Rädda Barnen jobbar för att stärka svenskspråkig familjevård på Åland och i övriga Svenskfinland. Med finansiellt stöd av stiftelsen Bensow.