Barn i socialt utsatta livssituationer
Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till en trygg uppväxtmiljö, en harmonisk och mångsidig utveckling samt till särskilt skydd. Så ser verkligheten inte ut för alla barn.
Rädda Barnen arbetar för barn som lever i socialt utsatta livssituationer ska få bästa möjliga uppväxtvillkor och sina rättigheter tillgodosedda. Vårt arbete sker både med barnen själva och med de viktiga vuxna som finns runt barnen.
Vårt arbete bidrar till:
- att utsatta barns skyddsfaktorer stärks genom att de får information och stöd i tidigt skede,
- att vuxna i barns närhet får kunskap och stöd i sina viktiga uppdrag, och
- att barns egna röster ska höras och att de ska ha inflytande över sin situation.
Rädda Barnens arbete är förebyggande. Vuxna och barn deltar frivilligt i våra träffar, aktiviteteter och utbildningar. I vårt utvecklings- och utbildningsarbete samverkar vi också med myndigheter.
Barn som anhöriga
Barn som växer upp med en förälder eller annan viktig vuxen som har en psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning, har en allvarlig fysisk sjukdom eller skada, har ett beroende, råkar ut för svår olycka eller plötsligt dör har rätt till stöd för egen del. Barnen känner sig ofta ensamma och de bär stort ansvar - så behöver det inte vara! Rädda Barnen har Ninni-verksamhet där barn och tonåringar får träffa andra med liknande erfarenheter i grupper och på sommarläger. Vi stöttar också vuxna som jobbar inom hälso- och sjukvården i att möta barn som är anhöriga till sjuka vuxna. Verksamheten sker med stöd av stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.
Barn i familjehem
Barn i familjehem, både de barn som placerats att bo där och de barn som fötts in i familjen, behöver få umgås med andra med liknande erfarenhet och få information på sitt eget språk. Genom att ordna läger för Finlandssvenska familjehem, jobba för barns delaktighet och bidra med kunskap till vuxna vill vi stöda hela familjehemmet och stärka familjevård på svenska.Verksamheten sker med stöd av stiftelsen Bensow. Vi handhar inte enskilda barns ärenden.
Adoption
Barn har rätt till ett livslångt och tryggt anknytningsförhållande till den vuxna person som har omvårdnaden om barnet. Vid en adoption förflyttas föräldrarnas rättigheter och skyldigheter helt och hållet till adoptivföräldrarna. På Åland har Kommunernas socialtjänst k.f. ansvaret för att adoptionsrådgivning ges innan adoption, men själva rådgivningen sköter Rädda Barnen Södra Finlands distrikt.