Vi kollar mobilen flera hundra gånger per dag. Vi kollar mail, spelar spel, jobbar, ser film, chattar, letar information, fördriver tid. Många av oss tittar på skärmar timme efter timme.
Begreppet skärmtid avser den tid vi tillbringar framför olika former av skärmar, d.v.s tid framför telefonen, dator, TV- & datorspel, surfplattor. Vad vi gör på våra skärmar skiljer sig åt väldigt mycket. I en del familjer kan skärmar leda till konflikter.
När vi pratar med barn om har de flesta bra kunskap om hur det känns i kroppen när man har haft skärmen för länge. De vet även att det är bra att röra på sig och ha tid utan skärm, att leka, simma, hoppa från bryggan och gå på skattjakt. Barnen uppskattar både tiden med skärm och utan. Däremot säger barnen att det kan vara jättesvårt att avsluta när man haft skärmen en stund, här behöver de hjälp från oss vuxna.
Rädda Barnen i Sverige har bra tips:
Det finns mycket som lockar barn att vilja spela. Många av de populära spelen är designade för att maximera tiden och pengarna man spenderar där, och det är svårt för barn att stå emot. Men det kan vara bra att tänka på att spelandet för många barn också är en möjlighet till lek, vila och kreativitet. För andra barn kan det vara en viktig källa till självkänsla, speciellt om man har svårt i skolan och är duktig på att tävla i spel. Det öppnar också upp för nya sociala relationer som aldrig hade varit möjliga utanför spelvärlden. Ta del av tipsen här