Hem > För barn & unga > Trygg på internet

TRYGG PÅ INTERNET

Utsatthet på internet eller sociala medier

När vi pratar om att vara utsatt på nätet menar vi att någon kan bli retad, hotad eller trakasserad. Ibland kallas det för näthat eller nätmobbning. Det kan också handla om att barn råkar ut för vuxna eller andra unga som gör något olagligt eller fel, som sexuella övergrepp. Detta kan hända både online och i verkliga livet.

Alla unga som använder sociala medier eller chattar kan råka ut för personer som inte har bra avsikter. Många säger att de har varit med om det. Oftast går det bra och inget händer, men när något dåligt händer kan det vara väldigt jobbigt för den som drabbas.

Digital mobbning och bråk online

De flesta barn har sett mobbning någon gång. De flesta har även sett det i sociala medier och spel. Det är tyvärr även vanligt att barn råkar ut för, och gör, elakheter ”på skoj”. Det är viktigt att komma ihåg att speciellt mobbning aldrig är ett skämt. Det kan till och med vara brottsligt. Om du råkat ut för mobbning online eller är med om bråk som du inte kan lösa så skriv till oss på Barnens Internet.

Du kan skicka ett sms eller via e-post.

 

Få vuxna att fatta vad du gör på nätet

Precis som du pratar med vuxna om vad som händer en vanlig dag, är det bra om du pratar om vad som händer på nätet. Då kan dom bättre förstå och lära sig hur det är för dig.​

Tips på saker ni kan göra tillsammans:

  • Visa eller berätta om det roligaste som hänt på nätet senaste veckan?​ Till exempel ett spel, en video eller en bild.
  • Om ni bara fick ha en app var, vilken skulle ni välja och varför?
  • Visa något du byggt, ritat eller ett spel du gillar i till exempel Roblox!

 

Dela eller inte dela?

Vad är okej att dela och vad får man inte dela? Vilka saker kan vara olagliga för vuxna att dela med barn? Titta på filmen om Säker på nätet så får du veta mer!

Säker på nätet! är skapat och testat tillsammans med barn i mellanstadiet (Sverige) för att vara så relevant som möjligt. Materialet är också kvalitetssäkrat av Rädda Barnen Sveriges psykologer.