Hem > För barn & unga > Trygg på internet

TRYGG PÅ INTERNET

Blir du eller en kompis utsatt på internet eller sociala medier?

När vi pratar om att vara utsatt på nätet menar vi att någon kan bli retad, hotad eller trakasserad. Ibland kallas det för näthat eller nätmobbning. Det kan också handla om att barn råkar ut för vuxna eller andra unga som gör något olagligt eller fel, som sexuella övergrepp. Detta kan hända både online och i verkliga livet.

Alla unga som använder sociala medier eller chattar kan råka ut för personer som inte har bra avsikter. Många säger att de har varit med om det. Oftast går det bra och inget händer, men när något dåligt händer kan det vara väldigt jobbigt för den som drabbas.

Nätmobbning, kränkningar, hot & trakasserier

Mobbning/kränkningar av jämnåriga är vanligare än att vuxna försöker ta kontakt i negativt syfte. Kränkning är en handling som gör att den som upplever sig utsatt känner sig ledsen, sårad eller mindre värd och utförs ofta mellan unga personer.

 

Sexuell utsatthet på nätet

I de åländska skolorna har en del barn berättat att främlingar på nätet har försökt få dem att skicka bilder där de inte har kläder på sig. Det är viktigt att veta att bara för att någon frågar betyder det inte att du har gjort något fel eller att du är i fara direkt. Men det är bra att komma ihåg att oftast är det personer man känner som beter sig illa.

 

Vad räknas som ett brott?

Är ditt barn utsatt för något jobbigt på nätet/via mobiltelefoner som du tror kan vara brottsligt kan ni direkt ta kontakt med polisen som hjälper till att göra en bedömning om det är ett brott, d.v.s. straffbart enligt lag. Det är bra att göra en anmälan så snart som möjligt.