Hem > Artiklar > Allmänt > Rädda Barnen hjälper barn och familjer som drabbas av konflikten i Ukraina
Publicerat: 02 March 2022

Rädda Barnen hjälper barn och familjer som drabbas av konflikten i Ukraina

Barnen i Ukraina är i desperat behov av hjälp. Hundratusentals familjer tvingas fly under fasansfulla förhållanden och barnen är livrädda. Vi är på plats och gör allt vi kan för barnen. Din gåva räddar barns liv!

Våldet eskalerar i Ukraina och alla barn i landet är i omedelbar fara. Flygattacker och bomber har förstört skolor och sjukhus och det kommer rapporter om att barn dödats och skadats. Över 1,5 miljoner människor har tvingats lämna sina hem och hittills har över 700 000 flytt från landet – och siffrorna stiger för varje minut. Barn och familjer som tvingas fly behöver akut hjälp med tak över huvudet, mat, rent vatten och varma kläder.

Det här gör vi just nu

Rädda Barnen följer noggrant situationen i landet och där säkerhetsläget tillåter trappar vi upp våra insatser tillsammans med våra lokala partnerorganisationer. Våra team fortsätter att arbeta där det är möjligt och så länge det är säkert. Viktigast just nu är att hjälpa till med det mest livsnödvändiga:

  • Mat och rent dricksvatten
  • Hygienpaket med bland annat tvål, schampo och tandkräm.
  • Tak över huvudet och trygga platser för barn och deras familjer.
  • Kontantbidrag så att familjer kan köpa det allra nödvändigaste
  • Psykologiskt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser
  • Trygga platser där barn kan leka och på olika sätt fortsätta sin skolgång.

Hjälpinsatser i Rumänien och Polen

Vi finns även på plats i grannländerna dit barn och familjer flyr. Här  ökar vi nu hjälpinsatserna och gör allt vi kan för att skydda barn som kommit ifrån sina föräldrar i kaoset.

I Rumänien möter vi barnfamiljer vid gränsen och delar ut mat, vatten, juice,  ansiktsmasker, blöjor, våtservetter och leksaker. Vi hjälper också migranter i sex mottagningscenter och förbereder en distribution av livsviktiga förnödenheter till i fyra flyktingläger i nordöstra Rumänien. Där sätter vi också upp barnvänliga platser.

I Polen kommer vi under de kommande veckorna att dela ut kontantbidrag och livsviktiga förnödenheter till familjer som flytt över gränsen. Och sätta upp trygga platser för barn och unga där de kan leka och få skolundervisning.

Artem och hans familj flydde till Rumänien

Flyktingkön från Ukraina in till gränsen mot Rumänien växer för varje dag. De flesta är kvinnor och barn. Fullkomligt utmattade efter att ha varit på resande fot i flera dagar. Artem och hans familj köade i kylan 15 timmar innan de fick komma över gränsen. Dessförinnan var de på resande fot i fyra dagar.

Du kan läsa mer om Artem och hans familj på Rädda Barnen Sveriges hemsida: Efter fem dagars flykt är Artems familj framme i Rumänien

Du kan bidra!

❤ Gör en inbetalning till IBAN FI12 6601 0001 0243 55 (märk inbetalningen Ukraina).
Vi stödjer också de familjer som flytt till Åland via vår barnfond.
❤ Gör en inbetalning till IBAN FI12 6601 0001 0243 55 (märk inbetalningen barnfond).
Ditt stöd möjliggör just nu ett matstöd.
Du kan också göra din inbetalning på vår hemsida:

Har du frågor om den internationella Rädda Barnens arbete för att hjälpa de barn och familjer som drabbas av krisen i Ukraina kan du ta kontakt:

Har du frågor om Rädda Barnens arbete för att hjälpa de barn och familjer från Ukraina på Ålands så kan du ta kontakt:

Fler artiklar

Barnkonventionen

Barnrättsvecka 2022

Veckan för barnets rättigheter firas varje år i november. Vi vill uppmuntra alla skolor, daghem, fritidsgrupper och andra att uppmärksamma barnrättsveckan genom att öka kunskap om barns rättigheter. Här har vi samlat inspiration och tips om material och roliga övningar som kan användas i undervisning om barns rättigheter hela året om!

Läs mer
Barnens internet

Stopp! Min kropp! -veckan 10.-16. oktober

Den 10-16 oktober är det Stopp min kropp-veckan!

Läs mer
Barnkonventionen

Åland på möte med FN:s barnrättskommitté för första gången

Just nu granskar FN:s kommitté för barnets rättigheter genomförandet av Barnkonventionen i Finland och på Åland genom en särskild rapporteringsprocess. Staterna har skyldighet att regelbundet rapportera genomförandet av konventionen till barnrättskommittén. Andra aktörer så som barnombudsmannen och civilsamhällets organisationer kan delta i rapporteringsprocessen genom att lämna in egna rapporter som kompletterar statens rapport samt genom att delta i ett förmöte, pre-session.

Läs mer