Hem > COVID-19 > Barnens internet ger råd > Tips till skolpersonal som nu har distansundervisning

Vilka appar är okej i distansundervisning?

Under Finlands undantagstillstånd har föräldrar har hört av sig till Barnens Internet med frågor om vilka appar som är lämpliga för skolan att använda i undervisning på distans när det gäller barn i olika åldrar. Svaret på det är naturligtvis inte helt lätt eftersom det beror på barnens förmågor, livssituation, skolans uppgifter, appens innehåll osv. På begäran av föräldrar vill jag nu dela med mig av tre tips till skolpersonal från Barnens Internet. 

1. Kontrollera åldersrekommendationer

Om skolan väljer att använda någon app som eleverna ska använda på egen hand, kontrollera aktuell åldersrekommendation.

Exempel: För att ladda ner YouTube från AppStore rekommenderas en ålder på 17+.  Om ni kontrollerar via Google står det 13 år. Vi rekommenderar skolpersonal att diskutera hur skolan tänker kring detta och vilka kanaler som används.

Att följa åldersrekommendationer på appar ger barn och föräldrar en signal att skolan bryr sig om elevernas säkerhet samtidigt som det faktiskt kan hjälpa barn att använda appar på ett säkrare sätt.

OBS! Om skolan väljer att använda en app med högre åldersrekommendation än den ålder eleverna är rekommenderar vi att meddela detta till vårdnadshavare.

2. Använd begränsat läge på YouTube

Om skolan väljer att dela YouTubeklipp med instruktioner, lektioner eller pepp meddela vårdnadshavarna till alla barn hur begränsat läge kan ställas in (för att identifiera och filtrera bort stötande innehåll som kan vara avsett för vuxna) samtidigt som ni informerar om åldersrekommendationer.

Aktivera begränsat läge

3. Använd Safe Search på Google

Om skolan väljer att ge elever instruktioner att söka information på Google på egen hand rekommenderar vi att skolan meddelar vårdnadshavare hur de kan ställa in Safe Search på barnens enheter. Detta filtrerar bort stötande sökresultat.

Aktivera Safe Search.

Inget filter är såklart 100% säkert och visst kan vissa barn fixa tillbaks inställningar men Barnens Internet vill gärna att fler vuxna sänder ut en signal till barn att dessa rekommendationer är för barnens bästa och att vi alla vill att barn ska ha det så bra som möjligt.