Hem > Artiklar > Barnkonventionen > Utbildningsmaterial för skolor och andra barngrupper om barns rättigheter
Publicerat: 06 oktober 2021

Utbildningsmaterial för skolor och andra barngrupper om barns rättigheter

Veckan för barnets rättigheter firas varje år i november. Vi vill uppmuntra alla skolor, daghem, fritidsgrupper och andra att uppmärksamma barnrättsveckan genom att öka kunskap om barns rättigheter. Här har vi samlat inspiration och tips om material och roliga övningar som kan användas i undervisning om barns rättigheter hela året om!

Inspirationsmaterial för att prata om åländska barns rapport till FN med barn och unga

Alla barn och vuxna ska känna till och förstå barns rättigheter. Detta kan vi tillsammans bidra till genom att dela information och öka kunskapen kring dem!

I år vill vi särskilt uppmuntra skolorna och andra barngrupper att bekanta sig med den historiska rapporten från åländska barn till FN som togs fram under året! Rädda Barnen har tagit fram inspirationsmaterial för lärare och gruppledare för att bekanta sig med och diskutera barnens rapport till FN och hur barns rättigheter uppfylls på Åland tillsammans med barn.

Inspirationsmaterial för att prata om åländska barns rapport till FN med barn och unga finns här

Vill din klass, förening, arbetsplats eller fritidsgrupp få en besök av Rädda Barnens unga utbildare?

Rädda Barnens unga utbildare erbjuder lektioner, workshops och roliga aktiviteter om barn och ungas rättigheter. Våra utbildare kan besöka daghem, skolor, föreningar, företag m.m.

Om ni är intresserade, kontakta oss gärna så vi kan planera vidare! Workshoparna och föreläsningarna anpassas enligt era önskemål och ni får gärna skriva egna önskemål om datum, tid, plats, tidsåtgång, tema och andra förväntningar. Utbildningen är kostnadsfri.

Anmäl ert intresse att få utbildning om barns rättigheter eller tips om material!

Om ni är intresserade av att få mer information om undervisningsmaterial och aktiviteter om barns rättigheter eller om ni vill bjuda in Rädda Barnens unga utbildare på besök kan vi kontakta oss här:

    Du kan välja flera alternativ!
  • Här kan du skriva t.ex. om du vill få material om något speciellt tema eller ifall du vill få besök från Rädda Barnen-utbildare kan du gärna skriva mer information om gruppen och era önskemål kring datum, tid, temat etc.

Tips om annat material om barns rättigheter

På Rädda Barnen har vi testat och samlat in mycket material och information kring barnkonventionen och hur man kan jobba för barns rättigheter med olika barn- och ungdomsgrupper. Kontakta oss gärna om du vill jobba med barns rättigheter och vi kan hjälpa dig att hitta passande material!

Veckan för barnets rättigheter

  • Undervisningsmaterial om barns rättigheter för årskurs 1-2, årskurs 3-4, årskurs 5-6 och högstadier. Material för småbarnspedagogiken och för fritids- och hobbyverksamhet publiceras inom kort.
  • Veckan för barnets rättigheter -material har tagits fram av det nationella kommunikationsnätet för barnets rättigheter i Finland.

Rädda Barnen Sveriges skolmaterial

  • Stopp! Min kropp! vänder sig till barn mellan 7 och 9 år och är ett konkret verktyg att använda i samtal om känslor, kroppens privata områden och vad man får och inte får göra med andras kroppar. Materialet är enkelt att använda för dig som vuxen på skolan.
  • Livets Lotteri vill visa på hur olika situationen är för barn i världens alla länder. Tillsammans kan du och dina elever uppleva världens alla länder och få insikter om de förutsättningar och risker som landets invånare brottas med. Ni får möjlighet att diskutera och fördjupa er i aktuella världsfrågor. Materialet kan användas för elever i olika åldrar.

Mina rättigheter – för pedagoger

  • Här hittar lärare och pedagoger lektioner om barnkonventionen. Här finns också handledning, hur pedagogen kan lägga upp lektionen. Lektionerna går att använda i olika ämnen som samhällskunskap, idrott och många fler.
  • Webbplatsen och materialet har tagits fram av Barnombudsmannen i Sverige tillsammans med pedagoger med hjälp av barn och unga som fått tycka till under projektets gång.

Barnombudet i Uppsala: Barnrätt för alla

  • Kostnadsfritt och lättläst material och metoder för att lära ut om barnkonventionen
  • Barnrätt för alla är ett Arvsfondsprojekt hos Barnombudet i Uppsala län. Inom projektet har de tagit fram material om barns rättigheter för barn och unga som är i behov av ett lättläst och konkret material med stöd av bilder, symboler och tecken.

UNICEF Sveriges utbildningsmaterial om barns rättigheter och globala målen

  • Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från UNICEF. Låt dig inspireras av lektioner, filmer med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan.

Lyssna.nu

  • Pedagogiska material om barnets rättigheter för olika åldrar. T.ex. värderingsövningar, filmer, texter och uppgifter som du kan använda som de är eller anpassa och kombinera.
  • Lyssna.nu är ett samarbete mellan sju barnrättsorganisationer och en myndighet som kämpar för barns rättigheter i Sverige.

Vilken typ av skolmaterial vill du ha om barns rättigheter?

Nästan allt material som vi nämner här kommer från Sverige och några från Finland. Vi vill skapa också material som passar Åland, den åländska läroplanen och lagstiftningen.

Kontakt: Barnkonventionsansvarig Jonna Varsa,
[email protected], 0457 344 8483

Fler artiklar

Barnkonventionen
Utbildningar om hur barns rättigheter förvekligas i kommunen

Utbildningar om hur barns rättigheter förvekligas i kommunen

Ta chansen under hösten att ge dig tid att bekanta dig med barnkonsekvensanalyser för att säkerställa att barnets rättigheter tillgodoses i din kommun ❤️

Allmänt
SEMESTERSTÄNGT & NY ADRESS

SEMESTERSTÄNGT & NY ADRESS

Rädda Barnen har semester- och flyttstängt och öppnar kansliet igen vecka 35. Då på nya adressen Köpmansgatan 10 i Mariehamn.

Allmänt
Kort text om ofrivillig skolfrånvaro

Kort text om ofrivillig skolfrånvaro

Denna text handlar om ofrivillig skolfrånvaro, den är skriven av barn som vill lyfta hur skolan och föräldrar kan bemöta barn som inte klarar av att gå till skolan.