Hem > Artiklar > Barnkonventionen > Skolmaterial om barns rättigheter
Publicerat: 29 januari 2020

Skolmaterial om barns rättigheter

Här hittar du tips om material som kan användas i undervisning om barns rättigheter.

Alla barn och vuxna ska känna till och förstå barns rättigheter. Detta kan vi tillsammans bidra till genom att dela information och öka kunskapen kring dem.

På Rädda Barnen har vi testat och samlat in mycket material och information kring barnkonventionen och hur man kan jobba för barns rättigheter med olika barn- och ungdomsgrupper. Kontakta oss gärna om du vill jobba med barns rättigheter och vi kan hjälpa dig att hitta passande material!

Vilken typ av skolmaterial vill du ha om barns rättigheter?

Nästan allt material som vi nämner här kommer från Sverige och några från Finland. Vi vill skapa också material som passar Åland, den åländska läroplanen och lagstiftningen.

Här kan du hjälpa oss att skapa material som passar dina önskemål och behov!

Kontakt: Barnkonventionsansvarig Jonna Varsa,
[email protected], 0457 344 8483 eller via formuläret nedan.

Tips om material

Rädda Barnen Sveriges skolmaterial

 • Stopp! Min kropp! vänder sig till barn mellan 7 och 9 år och är ett konkret verktyg att använda i samtal om känslor, kroppens privata områden och vad man får och inte får göra med andras kroppar. Materialet är enkelt att använda för dig som vuxen på skolan.
 • Livets Lotteri vill visa på hur olika situationen är för barn i världens alla länder. Tillsammans kan du och dina elever uppleva världens alla länder och få insikter om de förutsättningar och risker som landets invånare brottas med. Ni får möjlighet att diskutera och fördjupa er i aktuella världsfrågor. Materialet kan användas för elever i olika åldrar.

Mina rättigheter – för pedagoger

 • Här hittar lärare och pedagoger lektioner om barnkonventionen. Här finns också handledning, hur pedagogen kan lägga upp lektionen. Lektionerna går att använda i olika ämnen som samhällskunskap, idrott och många fler.
 • Webbplatsen och materialet har tagits fram av Barnombudsmannen i Sverige tillsammans med pedagoger med hjälp av barn och unga som fått tycka till under projektets gång.

Barnrätt för alla

 • Kostnadsfritt och lättläst material och metoder för att lära ut om barnkonventionen
 • Barnrätt för alla är ett Arvsfondsprojekt hos Barnombudet i Uppsala län. Inom projektet har de tagit fram material om barns rättigheter för barn och unga som är i behov av ett lättläst och konkret material med stöd av bilder, symboler och tecken.

UNICEF Sveriges utbildningsmaterial om barns rättigheter och globala målen

 • Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från UNICEF. Låt dig inspireras av lektioner, filmer med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan.

Lyssna.nu

 • Pedagogiska material om barnets rättigheter för olika åldrar. T.ex. värderingsövningar, filmer, texter och uppgifter som du kan använda som de är eller anpassa och kombinera.
 • Lyssna.nu är ett samarbete mellan sju barnrättsorganisationer och en myndighet som kämpar för barns rättigheter i Sverige.

Veckan för barnets rättigheter

 • Undervisningsmaterial om barns rättigheter för lågstadier och högstadier samt exempel på olika evenemang som kan ordnas under barnrättsveckan i November eller när som helst.
 • Veckan för barnets rättigheter -material har tagits fram av det nationella kommunikationsnätet för barnets rättigheter i Finland.

Fler artiklar

Allmänt

Barns delaktighet i kommuner – ett exempel

Barnkonventionspiloterna 2020 har arrangerat en workshop i Lemlands kommun, för att tillsammans planera hur kommunen kan bli bättre på att skapa delaktighet för barn och unga. Här delar vi vår planering och process. Vi hoppas att också andra kommuner kan ta inspiration från detta samarbete och jobba direkt med barn och unga för att öka delaktigheten i kommunen.

Läs mer
Barnskyddet

Välkommen på svenskspråkig familjehemshelg!

Träffa andra barn och vuxna i liknande situation, ät gott, lek och vila.

Läs mer
Barnskyddet

Välkommen på dagläger och träffa andra med liknande erfarenheter

Gemenskap och roliga sommarminnen! Rädda Barnen och Folkhälsan ordnar dagläger för åländska barn med erfarenhet av missbruk eller psykisk ohälsa i familjen. På lägret har vi aktiviteter på land och i vattnet. Vi ska leka, pyssla och åka på överraskningsutfärd. På lägret ryms 15 deltagare i åldern 11-14 år. Det är gratis att delta! Anmälan senast 11 juni.

Läs mer