Hem > Artiklar > Barnkonventionen > Skolmaterial om barns rättigheter
Publicerat: 29 januari 2020

Skolmaterial om barns rättigheter

Här hittar du tips om material som kan användas i undervisning om barns rättigheter.

Alla barn och vuxna ska känna till och förstå barns rättigheter. Detta kan vi tillsammans bidra till genom att dela information och öka kunskapen kring dem.

På Rädda Barnen har vi testat och samlat in mycket material och information kring barnkonventionen och hur man kan jobba för barns rättigheter med olika barn- och ungdomsgrupper. Kontakta oss gärna om du vill jobba med barns rättigheter och vi kan hjälpa dig att hitta passande material!

Vilken typ av skolmaterial vill du ha om barns rättigheter?

Nästan allt material som vi nämner här kommer från Sverige och några från Finland. Vi vill skapa också material som passar Åland, den åländska läroplanen och lagstiftningen.

Här kan du hjälpa oss att skapa material som passar dina önskemål och behov!

Kontakt: Barnkonventionsansvarig Jonna Varsa,
[email protected], 0457 344 8483 eller via formuläret nedan.

Tips om material

Rädda Barnen Sveriges skolmaterial

 • Stopp! Min kropp! vänder sig till barn mellan 7 och 9 år och är ett konkret verktyg att använda i samtal om känslor, kroppens privata områden och vad man får och inte får göra med andras kroppar. Materialet är enkelt att använda för dig som vuxen på skolan.
 • Livets Lotteri vill visa på hur olika situationen är för barn i världens alla länder. Tillsammans kan du och dina elever uppleva världens alla länder och få insikter om de förutsättningar och risker som landets invånare brottas med. Ni får möjlighet att diskutera och fördjupa er i aktuella världsfrågor. Materialet kan användas för elever i olika åldrar.

Mina rättigheter – för pedagoger

 • Här hittar lärare och pedagoger lektioner om barnkonventionen. Här finns också handledning, hur pedagogen kan lägga upp lektionen. Lektionerna går att använda i olika ämnen som samhällskunskap, idrott och många fler.
 • Webbplatsen och materialet har tagits fram av Barnombudsmannen i Sverige tillsammans med pedagoger med hjälp av barn och unga som fått tycka till under projektets gång.

Barnrätt för alla

 • Kostnadsfritt och lättläst material och metoder för att lära ut om barnkonventionen
 • Barnrätt för alla är ett Arvsfondsprojekt hos Barnombudet i Uppsala län. Inom projektet har de tagit fram material om barns rättigheter för barn och unga som är i behov av ett lättläst och konkret material med stöd av bilder, symboler och tecken.

UNICEF Sveriges utbildningsmaterial om barns rättigheter och globala målen

 • Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från UNICEF. Låt dig inspireras av lektioner, filmer med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan.

Lyssna.nu

 • Pedagogiska material om barnets rättigheter för olika åldrar. T.ex. värderingsövningar, filmer, texter och uppgifter som du kan använda som de är eller anpassa och kombinera.
 • Lyssna.nu är ett samarbete mellan sju barnrättsorganisationer och en myndighet som kämpar för barns rättigheter i Sverige.

Veckan för barnets rättigheter

 • Undervisningsmaterial om barns rättigheter för lågstadier och högstadier samt exempel på olika evenemang som kan ordnas under barnrättsveckan i November eller när som helst.
 • Veckan för barnets rättigheter -material har tagits fram av det nationella kommunikationsnätet för barnets rättigheter i Finland.

Fler artiklar

Allmänt

Höstmöte 2020 – dialog om aktuella barnrättsfrågor

I samband med Rädda Barnens höstmöte den 18.11.2020 diskuterades aktuella barnrättsfrågor tillsammans ministrarna Annika Hambrudd och Anette Holmberg-Jansson. Dialogen som hölls av våra unga utbildare och styrelsemedlemmar Julia Byholm, Alma Ölander och Siri Moberg behandlade bl.a. barnstrategi, ekonomisk utsatthet, avgiftsfria gymnasialstudier, delaktighet och barn och unga psykiska hälsa.

Läs mer
Barnskyddet

Från kaoset till lugnet – Nytt datum 30.01.2021!

Välkommen på svenskspråkig fortbildning om familjevård! Temat är tonåringar i familjevård och deras egna erfarenheter och tankar om att vara placerad i ett familje- eller jourhem. Hur har de upplevt insatsen och vad skulle de ha behövt?

Läs mer
Barnskyddet

Lyssna på oss! Träffar för ungdomar med erfarenhet av att bo i familjehem

Rädda Barnen ordnar träffar för ungdomar. Den 14.11 kl. 11-14 vill vi erbjuda dig och andra ungdomar som har erfarenheter av att vara placerad i familjehem en möjlighet att träffas. Den 15.11 kl. 11-14 erbjuder vi en likadan träff för dig som är syskon i ett familjehem. Också om du redan flyttat ut är du välkommen!

Läs mer