Hem > Artiklar > Allmänt > Mentalhälsoveckan 9.-15.10
Publicerat: 12 oktober 2023

Mentalhälsoveckan 9.-15.10

Den 9-15 oktober uppmärksammas Mentalhälsoveckan på Åland och runt om i världen.

Rädda Barnen vill särskilt lyfta fram barns och ungas rätt att må bra. Under veckan finns Rädda Barnens affischer i Mariehamns stadsbiblioteket med citat från barn och unga som handlar om barnens välmående. Vi önskar att alla kan ta del av barns och ungas tips om hur de ska må så bra som möjligt!

Vi vill också tipsa om svenska Rädda Barnens materialet Blandade känslor – om barn och ungas psykiska hälsa, som ger stöd till barn och till vuxna som möter barn i alla åldrar. Det kan användas i skolan, på fritiden, i hemmet, inom socialtjänsten eller vården.

Vuxna har en viktig roll för barns psykiska hälsa. Att vi vuxna finns där, lyssnar, försöker förstå och ger det stöd vi kan, är värdefullt. Vi har stora möjligheter att påverka, men ibland är det kanske svårt att veta hur vi ska tänka och göra.

Forskning visar att barn och unga som får kunskap om psykisk hälsa också mår bättre. Därför är det viktigt att unga får lära sig om hur de själva fungerar och hur de kan ta hand om sitt egna mående. Då minskar risken att utveckla psykisk ohälsa.

I Blandade känslor hittar du:

  • En lättillgänglig vägledning för vuxna med konkreta tips och råd om barn och unga i alla åldersgrupper (0–18år)
  • Faktablad för vuxna om friskfaktorer för att stärka barns förutsättningar att må bra
  • Faktablad med roliga övningar för barn 9–12 år

Länk till materialet

Fler artiklar

Allmänt
Julgåva 2023

Julgåva 2023

Köp en julklapp som ger glädje!

Läs mer
Allmänt
Välkommen på höstmöte 2023

Välkommen på höstmöte 2023

Höstmöte inleds med fika och stadgeenliga ärenden med behandling av budget och verksamhetsplan och tar ställning till valberedningens förslag av styrelse för år 2024. Anmäl dig här eller sänd en e-post till info @raddabarnen.ax

Läs mer
Barnkonventionen
Barnrättsvecka 2023

Barnrättsvecka 2023

Barnrättsveckan firas varje år i november, i år den 20-26 november. Vi vill uppmuntra alla skolor, daghem, fritidsgrupper och andra att uppmärksamma barnrättsveckan genom att öka kunskap om barns rättigheter. Här har vi samlat inspiration och tips om material och roliga övningar som kan användas i undervisning om barns rättigheter hela året om!

Läs mer