Hem > Artiklar > Allmänt > Barns delaktighet i kommuner – ett exempel
Publicerat: 23 June 2020

Barns delaktighet i kommuner – ett exempel

Barnkonventionspiloterna 2020 har arrangerat en workshop i Lemlands kommun, för att tillsammans planera hur kommunen kan bli bättre på att skapa delaktighet för barn och unga. Här delar vi vår planering och process. Vi hoppas att också andra kommuner kan ta inspiration från detta samarbete och jobba direkt med barn och unga för att öka delaktigheten i kommunen.

Process:
När vi fick reda på att Lemlands kommun ville samarbeta med oss på Rädda Barnen kändes det roligt! Vi fick då chansen att delta i ett kommunfullmäktigemöte, där vi fick information om hur en kommun fungerar och fick hålla en övning om barnens rättigheter för politiker (andra dagen på jobbet).

Planering av workshop:
Efter en vecka på arbetet skulle vi hålla en workshop för tjänstemän i Lemland, vilket vi såg fram emot! Vi hade 2 timmar för workshopen och det gick bra. Vi hade gjort detta en gång tidigare och vi var lite mer bekväma med varandra. Först arbetade alla i en stor grupp och kom på lite grundtankar om vad vi vill säga och göra. Sedan delade vi upp oss och alla fick vissa områden som vi skulle jobba med. En grupp tog introduktionen med en quiz, en annan grupp gjorde en presentation om barnkonventionen och en grupp tog hand om praktiska övningar.

Förutsättningar för ett bra samarbete:
För att ett bra samarbete ska ske så behövs det tillit. Vi började med att introducera oss och berätta vad vi gör och vad barnkonventionen handlar om. Sedan berättade kommunens personal vilka de är och vad de gör. För att arbeta i en trygg miljö och att ha ett bra samarbete så skapade vi tillsammans regler om hur en bra arbetsmiljö bör vara under mötet. Alla fick delta och säga vad de ville.

Workshopsprogram:
Vi använde en quiz för att kolla hur mycket deltagarna vet om barnkonventionen för att se hur mycket information vi ska ge  och det visade sig att de visste mycket! Presentationen var kortfattad och innehöll det mest grundläggande om barnkonventionen.

Diskussionsövningarna vi använde var roliga och avslappnade men det var ändå ett effektivt sätt att komma på förslag och utveckla tankar och ideér för att skapa öppna diskussioner. Detta ska också vara något de kommer ihåg. Det kom massor med bra förslag och vi hade bra diskussioner.

Under en av våra övningar, som heter tvärtomövning, är tanken att man ska komma på så dåliga idéer som bara är möjligt, och sedan göra om dem till motsatsen så att det bara blir bra idéer. Och här har vi fått jättemånga goda tankar för en bra kommun.

Workshopsprogrammet vi planerade finns här för inspiration till andra.
När vi var klara gick vi runt i ett varv och berättade vad vi tyckte om denna workshop och vad vi hade lärt oss. Positiv feedback var det enda vi fick, vilket vi alla är glada över!

Kommentarer från anställda i kommunen

“Alla i kommunen borde bli utbildade av ungdomar!”

“Det här nog var den bästa och mest givande workshop jag någonsin varit med på.”

Kommentarer från oss på Rädda Barnen:

Vad har jag lärt mig?
Att vi kunde jättebra sammarbeta tillsammans, och att vi kan göra mycket.
Att de var snälla och motiverade.
De ville verkligen lära sig saker och ändra på saker.
Jag har lärt mig att tjänstemän kan vara roliga. Att vi tillsammans hjälps åt.
Att de vill inkludera barn i beslutsfattandet men inte riktigt vet hur de ska göra det.
Att de vill samarbeta och inkludera unga

Vad var bra/bäst?
Aktiviteterna var bra och roliga och vuxna gillade de och det verkade som att de va intresserade.
De ville verkligen lära sig saker och ändra på saker
Jag tycket hela helheten var bra. Upplägget, aktiviteterna, samarbetet.
Jag tyckte det gick jättebra, det var bra stämning och de var samarbetsvilliga.
Fyra hörn övningen det var roligt att se andras syn punkt på våra förslag
Jag har lärt mig att de var intresserade och är öppna för förslag och tar gärna emot

Vad kan förbättras?
Allt gick bra men kanske nästa gång så borde vi ha mer koll på tiden.
Vi klarade av att planera bra, men det hade känts skönare med mera tid
Det som kan förbättras var att vi var lite väl tidsoptimistiska.
Vi kan tänka på tiden mera
Det som kan förbättras kan vara att vi följer tiderna lite bättre

Fler artiklar

Barnens internet

Ulla Thorslund föreläste om unga sexualförövare

Under två föreläsningar har vi fått ta del av gedigen kunskap om barns sexualitet och hur vi kan förebygga brottslighet! Vi har fått både information och inspiration som ska trygga fler barn!

Läs mer
Socialt utsatta barn

Höstens Ninni-grupper

Har du någon vuxen i din familj som inte mår bra eller som dricker för mycket? Vill du träffa och prata med andra som vet hur det är? Vill du göra kul saker och äta god fika? Då är du jättevälkommen med i någon av Rädda Barnens Ninni-grupper.

Läs mer
Barnens internet

Ett lyckat projekt har nått sitt slut

"Skulle önska att snacket sker nu innan sexdebuten. Har själv tagit ner porrfiltret Bulldog till mina barns telefoner då jag vet att det diskuterats och vi har pratat om porr hemma." Förälder till barn i årskurs 3 och 5 .

Läs mer