Hem > Artiklar > Barnkonventionen > Barnrättsvecka 2023
Publicerat: 06 november 2023

Barnrättsvecka 2023

Barnrättsveckan firas varje år i november, i år den 20-26 november. Vi vill uppmuntra alla skolor, daghem, fritidsgrupper och andra att uppmärksamma barnrättsveckan genom att öka kunskap om barns rättigheter. Här har vi samlat inspiration och tips om material och roliga övningar som kan användas i undervisning om barns rättigheter hela året om!

Tips om material om barns rättigheter

På Rädda Barnen har vi testat och samlat in mycket material och information kring barnkonventionen och hur man kan jobba för barns rättigheter med olika barn- och ungdomsgrupper. Kontakta oss gärna om du vill jobba med barns rättigheter och vi kan hjälpa dig att hitta passande material!

Rådde Rådjur – material för att jobba med barns delaktighet inom barnomsorg

 • Materialet ”Rådde Rådjur” togs ursprungligen fram, tillsammans med Ålands landskapsregering, Rädda Barnen på Åland och Ålands ombudsmannamyndighet för att möjliggöra att barnen hörs i arbetet med den nya läroplanen för barnomsorgen på Åland.
 • Materialet har efter processen med läroplanen omarbetats för att kunna användas som ett arbetsmaterial inom verksamheten utan koppling till läroplansprocessen. Syfte är att stödja personalen i arbetet med barns delaktighet, utifrån lagstiftning och läroplan.

Veckan för barnets rättigheter

 • Undervisningsmaterial om barns rättigheter för daghem, årskurs 1-2, årskurs 3-6, årskurs 7-9 och fritids- och hobbyverksamhet.
 • Veckan för barnets rättigheter -material har tagits fram av det nationella kommunikationsnätet för barnets rättigheter i Finland.

Rädda Barnen Sveriges skolmaterial

 • Stopp! Min kropp! är ett konkret verktyg att använda i samtal om känslor, kroppen och gränser med barn på daghem och i lågstadiet. Materialet är lärorikt och spännande för barnen – och enkelt att använda för dig som vuxen.
 • Livets Lotteri vill visa på hur olika situationen är för barn i världens alla länder. Tillsammans kan du och dina elever uppleva världens alla länder och få insikter om de förutsättningar och risker som landets invånare brottas med. Ni får möjlighet att diskutera och fördjupa er i aktuella världsfrågor. Materialet kan användas för elever i olika åldrar.

Mina rättigheter – för pedagoger

 • Här hittar lärare och pedagoger lektioner om barnkonventionen som passar för olika åldersgrupper, från daghem upp till gymnasieåldern. Här finns också handledning, hur pedagogen kan lägga upp lektionen. Lektionerna går att använda i olika ämnen som samhällskunskap, idrott och många fler.
 • Webbplatsen och materialet har tagits fram av Barnombudsmannen i Sverige tillsammans med pedagoger med hjälp av barn och unga som fått tycka till under projektets gång.

Barnombudet i Uppsala: Barnrätt för alla

 • Kostnadsfritt och lättläst material och metoder för att lära ut om barnkonventionen (en del av materialet måste man beställa från webbutiken, men mycket finns att skriva ut och använda gratis).
 • Barnrätt för alla är ett Arvsfondsprojekt hos Barnombudet i Uppsala län. Inom projektet har de tagit fram material om barns rättigheter för barn och unga som är i behov av ett lättläst och konkret material med stöd av bilder, symboler och tecken.

UNICEF Sveriges utbildningsmaterial om barns rättigheter och globala målen

 • Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från UNICEF. Låt dig inspireras av lektioner, filmer med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan.
 • UNICEF har material för olika åldrar, från daghem upp till gymnasieåldern.

Behöver du hjälp med att hitta material som passar just din grupp?

Kontakta oss så hjälper vi gärna och delar våra bästa tips!

Kontakt: Barnkonventionsansvarig Jonna Varsa,
[email protected], 0457 344 8483

Fler artiklar

Allmänt
Kort text om ofrivillig skolfrånvaro

Kort text om ofrivillig skolfrånvaro

Denna text handlar om ofrivillig skolfrånvaro, den är skriven av barn som vill lyfta hur skolan och föräldrar kan bemöta barn som inte klarar av att gå till skolan.

Allmänt
Hjälp barnen i Gaza

Hjälp barnen i Gaza

Mer än 1 miljon barn i Gaza löper överhängande risk för svält. Familjer kämpar för att hitta tillräckligt med mat och vatten, med barn som redan dör på grund av undernäring och sjukdomar. Situationen har aldrig varit mer desperat.

Allmänt
Välkomna på familjehemshelg 2024

Välkomna på familjehemshelg 2024

OBS! LÄGRET ÄR FULLSATT.
Välkomna på familjehemshelg 2024 – ett läger för alla barn och vuxna i familjehemmet.