Hem > Artiklar > Allmänt > Välkommen på Rädda Barnens valfrukostar
Publicerat: 04 september 2019

Välkommen på Rädda Barnens valfrukostar

Barns rättigheter är en viktig samhällsfråga och i valtider även en viktig valfråga – både för kandidater och för väljare. Därför har Rädda Barnen på Åland tagit fram ett valprogram med viktiga barnrättsfrågor inom fyra temaområden som vi vill lyfta inför kommunal- och lagtingsvalet.

  • Barnskydd
  • Ekonomisk utsatthet
  • Trygghet & hälsa
  • Strategisk barnpolitik

För att fördjupa oss inom respektive område kommer vi att hålla frukostsamtal på valprogrammets fyra teman med start den 18 september och fyra onsdagar framåt mellan kl. 8-9.00.

Vi vill bjuda in alla politiker, politiska kandidater, tjänstemän, andra makthavare i samhället och alla som är intresserade i barnrättsfrågor för att lyssna diskussion om olika aktuella barnrättsfrågor och hur situationen kan förbättras på Åland. Rädda Barnen bjuder på frukost.

18.9 kl 8-9: Ekonomisk utsatthet. Emmaus returcafé

Onsdagen den 18 september ska vi tala om ekonomisk utsatthet.

Vi tar avstamp i ÅSUBs statistik och för samtal kring hur ekonomisk utsatthet påverkar vardagen för barn och barnfamiljer. Fokus för samtalet är att identifiera utmaningar och diskutera möjliga lösningar.

Lotta Angergård vik verksamhetsledare samtalar med ledande socialarbetare Lisa Smeds-Salonsaari, Mariehamns socialförvaltning och idrottskonsulent Lena Eriksson, Ålands idrott.

Anmäl dig nedan senast den 15 september

25.9 kl 8-9: Trygghet. Emmaus returcafé

Onsdagen den 25 september ska vi tala om barns trygghet.

Barn har rätt att må bra och känna sig trygga. Det betyder trygghet i alla de miljöer som barn vistas i – också i den digitala miljön. Det betyder även trygghet att veta att det finns hjälp och stöd att få om behov uppstår.

Vad måste göras för att öka tryggheten på nätet? Vilket stöd behöver barn som har blivit utsatta för brott?

Tanja Rönnberg, Ansvarig för Barnens internet samtalar med Ann Kvarnström, handledare på Brottsofferjouren på Åland.

Anmäl dig nedan senast den 22 september

2.10 kl 8-9: Ungas delaktighet. Emmaus returcafé

Onsdagen den 2 oktober ska vi tala om ungas delaktighet.

ÅSUBs forskare Sanna Roos presenterar de preliminärä resultaten från studie om ungas sociala inkludering och vi kommer att prata om ungas möjligheter till inflytande på Åland. Hur kan vi främja ungas delaktighet på Åland, vilka goda exempel och initiativ finns, vad måste vi tänkta på i olika processer där unga är delaktiga?

Jonna Varsa, barnkonventionsansvarig samtalar med forskare Sanna Roos och Håkan Stömmer, Ungdoms- och demokratisamordnare.

Anmäl dig nedan senast den 29 september

9.10 kl 8-9: Barnskydd. Emmaus returcafé

Onsdagen den 9 oktober ska vi tala om utsatta barn på Åland och om barnskyddets möjligheter att stöda och hjälpa dem.

Barn har rätt till omsorg och skydd. I första hand är det föräldrarnas ansvar. Vid behov ska de sociala myndigheterna stöda föräldrarna i deras roll och i vissa situationer, om barnets bästa kräver det, till och med överta ansvaret för barnet.

För alla dessa barn bär samhället ett stort ansvar. Hur kan beslutsfattare arbeta för att nu och i framtiden garantera barnen bästa möjliga barndom och framtid?

Janina Björni, verksamhetsansvarig inom barnskyddets område samtalar med Benjamin Sidorov, Patient- och klientombudsman.

Anmäl dig nedan senast den 6 oktober

Fler artiklar

Barnkonventionen
Utbildningar om hur barns rättigheter förvekligas i kommunen

Utbildningar om hur barns rättigheter förvekligas i kommunen

Ta chansen under hösten att ge dig tid att bekanta dig med barnkonsekvensanalyser för att säkerställa att barnets rättigheter tillgodoses i din kommun ❤️

Allmänt
SEMESTERSTÄNGT & NY ADRESS

SEMESTERSTÄNGT & NY ADRESS

Rädda Barnen har semester- och flyttstängt och öppnar kansliet igen vecka 35. Då på nya adressen Köpmansgatan 10 i Mariehamn.

Allmänt
Kort text om ofrivillig skolfrånvaro

Kort text om ofrivillig skolfrånvaro

Denna text handlar om ofrivillig skolfrånvaro, den är skriven av barn som vill lyfta hur skolan och föräldrar kan bemöta barn som inte klarar av att gå till skolan.