Hem > Artiklar > Barnkonventionen > Ungdomar diskuterade ungas psykiska hälsa med ministrar
Publicerat: 15 maj 2020

Ungdomar diskuterade ungas psykiska hälsa med ministrar

Ungdomar presenterade sina rekommendationer om vad som behövs göras för att förbättra ungas psykiska hälsa för landskapsregeringens social- och hälsovårdsminister och utbildningsminister.

I måndags den 11 maj höll ungdomarna Alma Ölander, Fia Metsola, Isabelle Slotte, Julia Valkeapää, Oliver Ekholm och Samuel Dreyer ett digitalt möte med landskapsregeringens ministrar Annette Holmberg-Jansson och Annika Hambrudd. Syftet med mötet var att lämna rekommendationer om vad som behövs göras för att förbättra ungas psykiska hälsa på Åland. Medverkade på mötet gjorde även specialsakkunnig Tove Nylund och avdelningsjurist Laura Korpi från Landskapsregeringen, barnkonventionsansvarig Jonna Varsa från Rädda Barnen och barnombudsman Johanna Fogelström-Duns.

Ungdomarna som träffade ministrarna är en del av gruppen med totalt 10 åländska ungdomar som varit med och tagit fram den nordiska barnresolutionen i ett nordiskt projekt. Inför mötet hade också ministrarna fått resolutionen som lyfter fram hur barns rättigheter kan stärkas i Norden för att nå visionen att Norden ska bli den bästa platsen i världen att växa upp i. Mer om det nordiska barnforumet kan du läsa om här.

Ungdomarna inledde mötet genom att presentera sina rekommendationer om vad som kan göras för att alla barn och unga på Åland mår bra:

  • Det ska finnas lika möjlighet för fritidsaktiviteter för alla unga, var man än bor
  • Undervisningen i skolan måste vara anpassad för alla så att det finns möjlighet för olika studietekniker och att alla elever får det stöd och den hjälp de behöver
  • Vi vill att det finns pengar för att utbilda sakkunniga och att det finns fler stödpersoner för unga att prata med
  • Det är viktigt att beslutsfattare frågar unga kontinuerligt om våra åsikter när ni jobbar för att alla unga ska må bra på Åland. Vi vill att det finns olika sätt för unga att få sin röst hörd i frågor som angår oss, t.ex. genom enkäter eller skolbesök, online idélåda och genom att skapa ungdomsråd på Åland!

Gruppen delade även med sig reflektioner kring hur corona-situationen hittills påverkar barns och ungas psykiska hälsa. Därefter följde diskussion som inleddes med frågan till de vuxna beslutsfattarna: ”Vad kommer ni att göra så att alla barn och unga på Åland mår bra, under och efter corona-situationen? Hur tänker ni involvera barn och unga?”

I torsdags den 14 maj hölls en digital pressträff med några av ungdomarna och åländska medier för att berätta mer om rekommendationerna och mötet med ministrarna.

Ålands radios intervju med ungdomarna kan du lyssna på här.

Barnombudsmannen vid Ålands ombudsmannamyndighet och Rädda Barnen på Åland samarbetar för att stötta ungdomarna i påverkansarbetet kopplat till den nordiska resolutionen. 

Fler artiklar

Allmänt
Välkomna på familjehemshelg 2024

Välkomna på familjehemshelg 2024

Välkomna på familjehemshelg 2024 – ett läger för alla barn och vuxna i familjehemmet.

Allmänt
Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på NINNI–SOMMARLÄGER 2024! Ninni-läger är roliga sommarläger med många aktiviteter och god mat.

Allmänt
Att prata känslor med barn

Att prata känslor med barn

Välkommen på föreläsning med legitimerad psykolog Reyhaneh Ahangaran fredag 22 mars kl. 15.30-17.00 i Mariehamns stadsbibliotek.