Hem > Artiklar > Allmänt > Projekt, barn med separerade föräldrar
Publicerat: 25 May 2021

Projekt, barn med separerade föräldrar

Sommaren 2020 genomförde några ungdomar på Rädda Barnen Åland ett projekt som kallades Barn med separerade föräldrar. Ungdomarna var anställda som barnkonventionspiloter med uppgift att lära sig mer om barns rättigheter samt sprida information om rättigheterna vidare till barn och vuxna på Åland. Fokus var barns rättigheter och välmående under föräldrars skilsmässa eller separation.

Ungdomarna valde själva temat och tillvägagångssätt. Grundtanken var att skapa ett fysiskt material som kunde delas ut till verksamheter där det finns barn. Eftersom tiden var knapp och det projekt de egentligen vill göra var tidskrävande bestämde ungdomarna att de istället gör en enkät som riktar sig till barn mellan 13 och 17 år och sedan skapa några peppande affischer som ska finnas där barn finns. De barn som ser affischerna ska bli stärkta i att det går att må bra efter att föräldrarna har separerat och att många barn har det likadant.

Enkäten spreds på sociala medier och några skolor på Åland och fick sammanlagt 64 svar.

Här hittar du ungdomarns undersökning samt de affischer som de har har tagit fram. Materialet och affischerna är fria att skriva ut och hänga upp där barn finns.

Läs ungdomarnas undersökning här

Skriv ut ungdomarns affischer här

 

Fler artiklar

Allmänt

Valprogram med barnrättsfrågor får brett stöd

Under sommaren har de åländska partierna som kandiderar till lagtinget fått ta ställning till de barnrättsfrågor som lyfts i Rädda Barnens valprogram.

Läs mer
Allmänt

Är du en politiker som brinner för barnrättsfrågor?

Bli en del av vår barnrättsnätverk och e-postlista för barnrättskämpar!

Läs mer
Socialt utsatta barn

Välkommen med i våra Ninni-grupper

I Finland lever minst vart fjärde barn med en vuxen som mår psykiskt dåligt eller har ett beroende. Att en vuxen är sjuk påverkar hela familjen. Ändå är det svårt att tala om och många barn och ungdomar sig ensamma med sina tankar, känslor och frågor. Så behöver det inte vara!

Läs mer