Om oss på Rädda Barnen Åland
Rädda Barnen på Åland är en del av världens största självständiga barnrättsorganisation. Varje dag arbetar vi för att barnkonventionen ska bli verklighet för alla barn, på Åland och runt om i världen. Vi arbetar främjande och förebyggande med barns rättigheter både direkt med barn och unga och med viktiga vuxna som på olika sätt påverkar barns liv.
Vi är politiskt och religiöst obundna.
Vårt arbete
En barnrättsorganisation som Rädda Barnen ska stå upp för barn, stärka dem i deras aktörskap, hjälpa dem att hitta verktyg och vägar för att göra sin röst hörd och vara delaktiga i beslut som rör dem. Genom vår verksamhet når vi ut i det åländska samhället på flera nivåer; direkt till barn, deras föräldrar och vårdnadshavare, beslutsfattare, tjänstemän, politiker och lagstiftare. Arbetet med att främja barns mänskliga rättigheter handlar om att stärka barnen själva och de runtomkring dem. Det handlar också om att öka kännedom och kunskap om Barnkonventionen hos beslutsfattare och tjänstemän som har skyldighet att se till att rättigheterna efterlevs.
Organisation
Rädda barnen på Åland är en lokalförening till Rädda Barnen Finland. Vi är representerade i förbundsfullmäktige och deltar i förbundets medlemsmöten. Vårt eget arbete och vår ekonomi beslutar vi om lokalt genom vår styrelse och våra medlemsmöten som hålls två gånger per år.
Styrelsen verksamhetsåret 2024
- Johanna Sporre-Karlsson, ordförande
- Camilla Wiklund
- Laura Korpi
- Jeanette Hagman
- Johanna Lang
- Julia Valkeapää
- Sven Sjöberg
- Tommy Thörnroos
Suppleanter
- Bo Nygård
- Julia Byholm
- Rickard Ohlson
- Sofie Dahlsten
- Solveig Tikander
Ungdomsrepresentanter
- Ella-Li Phanthong
- Matilda Vainio
Barnkonventionen
FN:s konvention om barnets rättigheter har en central roll i Rädda Barnens arbete. I princip allt vi gör utgår från barns rättigheter och Barnkonventionen – och FN:s konvention för barns rättigheter. De stater som har anslutit sig till Barnkonventionen, har åtagit sig att använda alla resurser de har för att uppfylla den.
Rädda Barnens uppgift är att påverka länder (och regioner) så att de lever upp till de här åtagandena. Åland anslöt sig till konventionen då det åländska parlamentet, dåvarande landstinget, antog den finländska anslutningen till FN:s konvention om barnets rättigheter den 25 mars 1991.
Rädda Barnen var mycket aktiva i tillkomsten av Barnkonventionen som antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. På Åland uppmärksammar vi årligen Barnkonventionens dag den 20 november med att utbilda både rättighetsbärarna och beslutsfattarna om konventionen och dess innehåll.
Informationsfilm om Rädda Barnen
Vad tycker ålänningar att Rädda Barnen tillför samhället? Vad gör Rädda Barnen på Åland och hur kan jag hjälpa till? Det är lite av det våra barnkonventionspiloter under sommaren 2016 försökt ge svar på i informationsfilmen här brevid.
Funderar du på samma sak? Se filmen och få en snabb inblick i vårt arbete här på Åland.