Hem > Artiklar > Allmänt > ”Finland måste ta ansvar för att skydda barnen i flyktinglägret i Moria”.
Publicerat: 18 september 2020

”Finland måste ta ansvar för att skydda barnen i flyktinglägret i Moria”.

Foto: Branden på bilden är inte ifrån Moria.

En förödande brand bröt ut förra veckan i flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos och lämnade till och med 12 000 människor utan skydd och humanitärt hjälp. Osäkerheten hos de som flyr har förvärrats av koronapandemin. Situationen är extrem och ohållbar för människor som är kvar utan sovplats och grundläggande livsförnödenheter.

Utlåtande publicerades 16.09.2020 på:
https://www.pelastakaalapset.fi/uutiset/suomen-tulee-kantaa-vastuuta-morian-pakolaisleirilla-olleiden-lasten-suojelemiseksi/

Följande text är en översättning gjord av Rädda Barnen på Åland.

Uppskattningsvis är 4000 av dem som lämnas utan skydd till följd av Morias bränder barn. Finland har meddelat att det kommer att ta emot 11 ensamkommande mindreåriga asylsökande från Moria. De ingår redan i regeringens beslut att ta emot 175 asylsökande från Medelhavet tidigare i vår.

Men den försämrade krissituationen kräver nu mer ansvarsfulla beslut och snabba åtgärder från Finland.

Europeiska stater, inklusive Finland, måste nu göra sitt yttersta för att lindra den mänskliga nöden.

Alla i Europa har rätt till skydd, mat och rent vatten och tillgång till vård. Nu är grundläggande tjänster beroende av organisationer och tillgången till dem har blivit betydligt svårare.

Nu är det viktigt att Finland

  • Tar emot de mest utsatta människor, särskilt barn och barnfamiljer och på det sättet bidrar till genomförandet av överföringar inom Europa för att skydda människor och upplåsa situationen,
  • Gör sitt yttersta för att förhindra att ett annat långvarigt flyktingläger återuppstår i Moria; det nya lägret kommer inte att lösa situationen för flyktingar och migranter,
  • deltar aktivt i beslutsfattandet om en sådan EU-migrationspolitik som respekterar den mänskliga värdigheten och mänskliga rättigheter och implementerar solidaritetsprincipen.

Situationen i lägret i Moria har varit svår under lång tid. Lägret har byggts för färre än 3000 personer men har nyligen haft en befolkning på upp till 13 000. Alla nykomlingar har inte fått plats i lägret, inklusive många ensamkommande barn.

Våld, brist på mat och skydd, otillräcklig hälsovård, att fastna i lägret samt förtvivlan och självmordstankarna som dessa faktorer orsakar har länge varit en del av vardagen för barn som bor i och runt Moria. Många har upplevt våld vid Europas gränser och förlorat vänner eller familjemedlemmar till Medelhavet.

Efter bränderna i Moria har många humanitära, flykting- och barnorganisationer i Europa insisterat att europeiska länder ska tar emot människorna i de mest utsatta situationer från Grekland, särskilt barn och barnfamiljer. Att behålla människor som har gått igenom traumatiska upplevelser i områden där rörlighet är begränsad och värdig behandling inte kan garanteras är oacceptabelt. Det är varken hållbart eller humant och kan inte motiveras av hotet om spridning av COVID-19.

Det här är inte den typ av Europa där alla kan leva gott. Tiden för handling och förändring är nu.

Undertecknat av:
Amnesty International, Suomen osasto ry (Amnesty International, Finland)
Lastensuojelun Keskusliitto (Centralförbundet för barnskyddet)
Lääkärit Ilman Rajoja (Läkare utan gränser)
Pakolaisneuvonta ry (Flyktingrådgivningen)
Pelastakaa Lapset ry (Rädda Barnen Finland)
Suomen Pakolaisapu (Finlands Flyktinghjälp rf)

Skriv under petitionen 

Hjälp oss hjälpa vid katastrofer som denna. Ge en gåva till vår katastroffond. 

Fler artiklar

Allmänt
Julgåva 2024

Julgåva 2024

Din julgåva gör skillnad för barns liv.

Allmänt
Inflyttningsfest hos Rädda Barnen – Öppet hus

Inflyttningsfest hos Rädda Barnen – Öppet hus

Välkommen till Köpmansgatan 10. Vi har flyttat – kom förbi och säg hej!

Allmänt
Jobba hos oss med ungdoms- och barnkonventionsverksamheten

Jobba hos oss med ungdoms- och barnkonventionsverksamheten

Nu söker vi dig som vill jobba i en miljö där fokus är på barnrättsarbete och där du blir en viktig pusselbit i föreningens arbete för barnets bästa.