Under sommaren 2025 anställde Rädda Barnen Åland för tolfte året i rad sex ungdomar i åldern 13–16 år som barnkonventionspiloter. Under fyra intensiva veckor fördjupade sig ungdomarna i FN:s barnkonvention och arbetade aktivt med att sprida kunskap, lyssna på andra unga och påverka samhällsfrågor kopplade till barn och ungas hälsa och välmående på Åland.
Årets tema – psykisk och fysisk hälsa – behandlades i samarbete med landskapsregeringens projekt Barn och ungas hälsa och välmående. Barnkonventionspiloterna samlade in synpunkter från 112 barn och unga genom intervjuer, enkäter och aktiviteter, och skapade informationsmaterial, affischer och rapporter om ämnen som psykisk ohälsa, skärmanvändning, rusmedel och matmiljöer.
I sitt arbete besökte ungdomarna flera myndigheter och organisationer, bland annat Ålands Polismyndighet, förvaltningsdomstolen, Ombudsmannamyndigheten, daghem och ungdomsverksamheter. De deltog också i en workshop på landskapsregeringen där de presenterade sina resultat och diskuterade lösningar direkt med politiker och tjänstemän.
En viktig del av arbetet var att inte bara lyssna – utan också skapa förändring. Genom konkret påverkan, som förslag om bättre kollektivtrafik, tillgång till psykisk hälsovård, och hälsosammare matmiljöer, har barnkonventionspiloterna visat att ungas perspektiv är avgörande för ett barnvänligt Åland.
Sommarjobbet avslutades med att ungdomarna skrev sin egen rapport, publicerade en debattartikel och delade med sig av sina erfarenheter. Piloternas engagemang och kloka tankar lämnade avtryck – inte bara hos de barn och unga de träffade, utan också hos de vuxna som lyssnade.
Ett stort tack för väl utfört arbete till David, Ahlvar, Liv, Marlon, Moa och Helmi!