Hem > Artiklar > Barnkonventionen > Fira barnrättsveckan 2024
Publicerat: 21 oktober 2024

Fira barnrättsveckan 2024

I år fyller FN:s konvention om barnets rättigheter 35 år den 20 november! Vi vill uppmuntra alla skolor, daghem, fritidsgrupper och andra att uppmärksamma barnrättsveckan genom att öka kunskap om barns rättigheter. Här har vi samlat inspiration och tips om material och roliga övningar!

Tips om material om barns rättigheter

På Rädda Barnen har vi testat och samlat in mycket material och information kring barnkonventionen och hur man kan jobba för barns rättigheter med olika barn- och ungdomsgrupper. Kontakta oss gärna om du vill jobba med barns rättigheter och vi kan hjälpa dig att hitta passande material!

Rådde Rådjur – material för att jobba med barns delaktighet inom barnomsorg

  • Materialet ”Rådde Rådjur” togs ursprungligen fram, tillsammans med Ålands landskapsregering, Rädda Barnen på Åland och Ålands ombudsmannamyndighet för att möjliggöra att barnen hörs i arbetet med den nya läroplanen för barnomsorgen på Åland.
  • Materialet har efter processen med läroplanen omarbetats för att kunna användas som ett arbetsmaterial inom barnomsorgen utan koppling till läroplansprocessen. Syfte är att stödja personalen i arbetet med barns delaktighet, utifrån lagstiftning och läroplan.

Veckan för barnets rättigheter

  • Undervisningsmaterial om barns rättigheter för daghem, årskurs 1-2, årskurs 3-6, årskurs 7-9 och fritids- och hobbyverksamhet.
  • Veckan för barnets rättigheter -material har tagits fram av det nationella kommunikationsnätet för barnets rättigheter i Finland.

Rädda Barnen Sveriges skolmaterial

  • Säker på nätet! är ett material för barn i mellanstadieåldern. Materialet lyfter både det roliga och det jobbiga som kan hända på nätet.
  • ”Hur olika vi än är” riktar sig till mellanstadiet och består av ett workshopmaterial och ett häfte om barns rätt att inte diskrimineras.
  • Stopp! Min kropp! är ett konkret verktyg att använda i samtal om känslor, kroppen och gränser med barn på daghem och i lågstadiet. Materialet är lärorikt och spännande för barnen – och enkelt att använda för dig som vuxen.
  • Livets Lotteri vill visa på hur olika situationen är för barn i världens alla länder. Tillsammans kan du och dina elever uppleva världens alla länder och få insikter om de förutsättningar och risker som landets invånare brottas med. Ni får möjlighet att diskutera och fördjupa er i aktuella världsfrågor. Materialet kan användas för elever i olika åldrar.

Mina rättigheter – för pedagoger

  • Här hittar lärare och pedagoger lektioner om barnkonventionen som passar för olika åldersgrupper, från barnomsorg upp till gymnasieåldern. Här finns också handledning, hur pedagogen kan lägga upp lektionen. Lektionerna går att använda i olika ämnen som samhällskunskap, idrott och många fler.
  • Webbplatsen och materialet har tagits fram av Barnombudsmannen i Sverige tillsammans med pedagoger med hjälp av barn och unga som fått tycka till under projektets gång.

UNICEF Sveriges utbildningsmaterial om barns rättigheter och globala målen

  • Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från UNICEF. Låt dig inspireras av lektioner, filmer med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan.
  • UNICEF har material för olika åldersgrupper, från barnomsorg upp till gymnasieåldern.

Behöver du hjälp med att hitta material som passar just din grupp?

Kontakta oss så hjälper vi gärna och delar våra bästa tips!

Kontakt: Barnkonventionsansvarig Jonna Varsa,
[email protected], 0457 344 8483

Fler artiklar

Allmänt
Julgåva 2024

Julgåva 2024

Din julgåva gör skillnad för barns liv.

Allmänt
Inflyttningsfest hos Rädda Barnen – Öppet hus

Inflyttningsfest hos Rädda Barnen – Öppet hus

Välkommen till Köpmansgatan 10. Vi har flyttat – kom förbi och säg hej!

Allmänt
Jobba hos oss med ungdoms- och barnkonventionsverksamheten

Jobba hos oss med ungdoms- och barnkonventionsverksamheten

Nu söker vi dig som vill jobba i en miljö där fokus är på barnrättsarbete och där du blir en viktig pusselbit i föreningens arbete för barnets bästa.