Adoption är en process som ska främja barnets bästa genom att ett föräldra-barn-förhållande fastställs mellan den som ska adopteras och adoptionssökande. Vid alla beslut och åtgärder som gäller adoption av ett minderårigt barn ska barnets bästa komma i främsta rummet.
När ärendet avgörs ska barnets önskemål och åsikt beaktas i enlighet med barnets ålder och utvecklingsnivå. Adoption kan inte fastställas utan samtycke av den som ska adopteras om barnet har fyllt 12 år. Inte heller om barnet är under 12 år men så utvecklat att avseende kan fästas vid dess vilja kan adoption fastställas mot barnets vilja.
Adoptionsrådgivning
Adoptionsrådgivning är den första delen av processen i en adoption. För att en adoption ska fastställas måste både den part som överväger att ge sitt barn som adoptivbarn och den mottagande parten ha genomgått adoptionsrådgivning. Också adoption inom familjen förutsätter adoptionsrådgivning.
De sociala myndigheterna i boendekommunen har ansvaret för att den som önskar adoptera ska få adoptionsrådgivning. På Åland har KST (Kommunernas socialtjänst k.f.) avtal med Rädda Barnen om adoptionsrådgivning.
Adoptionsrådgivningens syfte är att utreda sökandens förutsättningar och förbereda dem för att bli adoptivföräldrar. Rådgivningen är en samarbetsprocess i vilken det ingår såväl träffar på Rädda Barnens kontor i Helsingfors som hembesök. Vissa träffar kan också ske digitalt enligt överenskommelse. Rådgivningsprocessen beräknas ta ca ett år. Själva tjänsten adoptionsrådgivning betalas av KST. Eventuella resekostnader står familjen själv för.
Läs mer om adoptionsprocessen på Rädda Barnen Finlands hemsida