Hem > Vad vi gör > Barnens internet > Tiktok

Föräldraguide: TikTok

Exempel: Barnet är ca 8-10 år och vill ha TikTok. Du som vuxen fattar hur Facebook och Google funkar med ungefär där tar det slut. Här kommer några tips och info från Barnens Internet gällande vad som kan vara bra att tänka på om ni funderar på att skaffa appen till ett barn.

Vad är TikTok?  

TikTok är en videoapp där användare kan mima till olika låtar, spela in korta videosnuttar och lägga på filter och välja musik eller filma pranks. Resultatet blir ett 15 sekunder långt klipp som användaren kan spara eller dela med andra. Mycket roligt brukar barnen säga och en del av mångas sociala vardag. Det går såklart att bara följa andra konton utan att lägga upp något. 

För vem: 

 • 12+ är åldersrekommendationen (kontrollerat mars 2020 med Iphone men kan ändra med jämna mellanrum, vanligt att det är 13+)
 • AppStore skriver: appen kan innehålla bilder och filmer av milt fantasivåld, alkohol, tobak, droger, rå humor, vuxet innehåll, milt sexuellt och naket innehåll.
 • En annan aspekt till orsaken till rekommendationen 12+ är det går att ha kontakt med främmande personer på appen. I alla kontakter med främmande personer finns vissa risker för olämpliga kontakter. 
 • TikTok samlar även in data från användaren.

Är ni redo för TikTok?

Innan du tillåter ditt barn att ladda ner TikTok rekommenderar vi att du bekantar dig mer appen. Det är du som är vuxen och har ansvaret för ditt barn även på nätet.

Steg 1. Skaffa dig en överblick

 • Öppna AppStore eller den plats där du vill hämta appen (beroende på vad du använder för enhet).
 • Läs på appens åldersrekommendationer.
 • Fatta ett beslut eller läs mer.
 1. Barnet är inte redo för TikTok = Bra, du är vuxen och du tar beslutet.* 
 2. Barnet är redo för TikTok = Bra, du är vuxen och du gör detta tillsammans med ditt barn.  
 3. Jag vet inte = Gå till steg 2. 

* Alla andra får.

Okej, barnet säger att alla andra får. Ditt försvar kan då vara att du vet att det låter roligt med TikTok men att det finns innehåll som inte är bra för barn och du vill att ditt barn ska må bra och inte titta på läskiga saker.

En bra sak att minnas: det är MYCKET lättare att ta alla-andra-får-diskussionen än att reda upp eventuella problem med tex mobbning eller mardrömmar. Anpassa beslutet efter barnet och den familj barnet bor i.

Foto: Esquire

Vem kan se dina videos? Privat eller offentligt konto.

Om du inte gör ändringar i inställningarna kan vem som helst se det du lägger upp. Gå till inställningar och  

 • Tryck på ikonen som liknar en gubbe längst ner. Det är ditt konto. 
 • Tryck på tre prickar högst upp till höger. Det är sekretess och inställningar. 
 • Tryck på Sekretess och säkerhet. Tryck på privat konto.  

OBS! Stanna kvar på sekretess och säkerhet och gör de inställningar du tycker är viktiga för dig och ditt barn. 

Vem skriver till vem?

Du kan tillåta alla eller bara vänner att skriva kommentarer och meddelanden. Detta går att ställa in under ”inställningar”. Det är tre prickar högst upp i höger hörn under användarens egen profil. Barnens internet rekommenderar privat konto. Det betyder att du kan godkänna eller avvisa följarförfrågningar och endast de du godkänt kan se ditt innehåll. 

Vilka videos har barnet sett och vem har barnet chattat med?

Det kan du kolla så här: 
Inställningar – sekretess och säkerhet – personanpassning och data – lada ner TikTok-data – Your activity = informtion om vilka videos som kontots innehavare sett, kommenterat, chat historik, inköp, gillade videos, favoriter etc.

Om du använder denna funktion – berätta det för barnet. 

Vilka videos kan barnet se? 

Gå till sekretess och inställningar om du vill ändra flödet och göra det mer barnvänligt – öppna sedan digital hälsa – tryck på ”begränsat läge (om du aktiverar detta läge begränsas innehåll som inte är lämplig för en särskild publik säger TikTok. Det är appen som avgör vad som är lämpligt. Aktiveras med en kod). 

Begränsa vad du ser i flödet

Om du ser en video som inte instämmer med det du tycker att du vill se i flödet kan du trycka på videoklippet och välja ”inte intresserad”. Då kommer du att se mindre av denna typ av klipp framöver. 

Duett

Användaren kan tillåta duetter. Det betyder att du kan skapa en ny video sida vid sida med en som redan finns. Användaren kan välja om detta skall tillåtas eller inte under ”inställningar”. 

Reagera

Användaren kan reagera på en video. Det betyder att du kan placera en ny video i en mindre ram och dra över befintlig video. Användaren kan välja om detta skall tillåtas eller inte under ”inställningar”. 

Blockera eller rapportera

Om du blockerar syns inte innehållet längre i flödet. Om du rapporterar kommer TikTok att granska det rapporterade kontot. Du kan även ta bort följare från kontot. 

När du ser en video du vill blockera eller rapportera: 

Tryck på användarnamnet  längst upp till höger finns tre prickar – tryck på dem – välj vad du vill göra och följ instruktionerna. När du gör det här försvinner kontot från ditt flöde. 

Sökning av riskabla ord 

TikTok är en positiv och stöttande community och vid sökning på tex. Engelskans ”kill” (=döda) kommer inga förslag på videos. Istället kommer detta: Behöver du hjälp? Få tips och support.

När användaren klickar på det kommer stöd vid ensamhet och stress och tips där användaren uppmanas att be om hjälp i familjen eller ta en paus. Det finns även information om självmordsrelaterat innehåll.

Trakasserier

Barn berättar att kommentarer på TikTok kan bli rätt hårda och de kan se mycket mobbning och trakasserier på offentliga konton. 

Civilkurage

Barn berättar även att de ser fantastiska reaktioner på civilkurage på TikTok. Om någon person blir retad för utseende eller kläder kan barnen ibland se hur hundratals personer stöttar den utsatta genom fina kommentarer.