Hem > Vad vi gör > Barnens internet > Säkerhet på nätet

Säkerhet på nätet

Minou är 13 år och spelar Starwars: battlefront 2 efter skolan. Minou tycker spelet är lite svårt och får plötsligt syn på en lootlåda.

En lootlåda kan innehålla något bra, vad det är vet inte spelaren så det är väldigt spännande, men det kan till exempel hjälpa spelaren att gå vidare eller att få något åtråvärt. Det är som en överraskning där det går att vinna något. Ibland är det något användbart i spelet och ibland inte.

Men en sak är lite trasslig tycker Minou, lootlådan kostar riktiga pengar och hen har inget eget bankkort.

Lootlådor i tv- och dataspel är paket med slumpat innehåll som spelaren köper för riktiga pengar. Mixen av äkta och fiktiva pengar kan vara förvirrande, särskilt för barn. Det kan leda till stora utgifter, om du som vuxen inte har förhållningsregler.

Om du vill godkänna att barnet köper något i ett spel kan du vanligen köpa presentkort på olika tjänster. Då får barnet ett belopp att använda, och du är säker på att du inte får en hög räkning att betala senare. Ge inte barnet tillgång till ditt kreditkort.

Det går ofta att ställa in köpgränser för barn samt åldersnivåer i spelen. Ta dig tid som vuxen att titta igenom inställningarna.

Rädda Barnen på Åland erbjuder hjälp och rådgivning kring säker internetanvändning. Boka ett enskilt besök på kontoret för dig och barnet/ungdomen.