Utsatthet på nätet

Barnens Internet har utarbetat en broschyr riktad till unga om utsatthet på nätet. Syftet är att på ett begripligt sätt ge konkret information om vad som kan vara olagligt på nätet, hur brottsprocessen ser ut och hur måendet kan påverkas, men även att ge konkreta verktyg för att hantera situationen samt informera om vilken stöd & hjälp som finns att få som ung på Åland.

Utsatt på nätet - Information till dig som är ung


Källkritik på nätet

Viralgranskaren - Osäker på om en historia du läst på sociala medier verkligen stämmer? Du kan tipsa viralgranskaren i Metro och på så sätt ta erfarna journalister till hjälp att granska hur det egentligen ligger till. Gå in här för att tipsa. Kika även på tidigare granskade historier, som t.ex. varför du inte ska dela misshandelsbilder/filmer, hur du blir lurad när du försöker vinna en Playstation på Facebook samt konkreta tips på hur du kan skilja sanning från satir på nätet.

Allt du behöver veta om källkritik på nätet - Internet är fullt av skatter, men också fullt av mycket som vi inte ska lita på. Eftersom informationsflödet är så enormt är det ytterst viktigt att vara kritisk mot det vi möter. Isabella Holm som jobbar för organisationen Sällskapet för mediefostran berättar om den källkritiska metoden som man kan använda för att ta reda på om en källa är trovärdig.


Mobbning & Kränkningar

Kränkt - För dig som känner att du blivit oschysst behandlad på internet

No Hate- Information till unga om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans samt mobiliserande för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet på internet.

Inte okej - För dig som anonymt vill diskutera och dela med dig av vad du tycker är okej eller inte okej på nätet.

Bris - Ring, mejla eller chatta med erfarna kuratorer om vad som helst. Du kan vara anonym om du vill.

Friends - Arbetar mot alla typer av mobbning

Nätaktivisterna jobbar bl.a. med att motverka rasism på nätet samt har som mål att alla ska kunna agera på nätet utan att bli kränkta.

svenska polisens hemsida går det sen en tid tillbaka att få tydlig och bra information om olika it-brott/nätbrott som handlar om grooming och näthat. Informationen utgår såklart från den svenska lagstiftningen men kan ändå ge bra vägledning i var gränsen går för vad man kan säga och göra på nätet och vad du ska tänka på. Det går att klicka sig vidare för att läsa fler avidentifierade exempel från verkligheten. Noterbart kan vara att förtal heter ärekränkning i Finland och grooming faller in under sexualbrott.

UMO - Ungdomsmottagning på nätet med bl a många nätrelaterade tips till unga. Läs mer under kärlek och vänskap samt våld och kränkningar.


Sexuell utsatthet på nätet

safeselfie.se - Sexuella bilder och filmer på internet. Vad händer när något sprids utom kontroll? När något inte känns bra? Här kan du läsa om hur du kan gå till väga, vare sig du är kompis eller utsatt själv.

decibel.fi - Österbottens ungdomsportal. Läs om temat Inte-okej-sex. Där finner du bl a tips om vad som räknas som sexualbrott på nätet och vad du kan tänka på i förebyggande syfte.

Dags att prata om Webbplats framtagen tillsammans med barn och unga i syfte att öka kunskapen om sexuella övergrepp mot barn. Observera dock att det i Finland är 16 år som gäller som skyddsålder för sexuella handlingar från vuxna, istället för 15 år som i Sverige.

FairSex - Fairsex vill förebygga sexuellt våld och främja positiva sexuella relationer.


Digitalt spelande

PEGI - I Europa sätter organisationen PEGI åldersgränserna på spelen. En viktig sak att komma ihåg är att åldersgränsen är satt utifrån innehållet i spelet och inte utifrån hur enkelt eller svårt det är.

Hemsidor där du kan få tips av olika experter på ämnet problematiskt spelande:

Säkerhet på nätet

Surfa Lugnt kan du ta del av en säkerhetsskola som i flera olika avsnitt behandlar säkerhet på nätet:

  • säkra lösenord
  • skydda datorn och backup
  • smartphones och surfplattor
  • e-post och e-handel
  • trådlösa nätverk (wifi)

Surfa Lugnt och Facebook samarbetar även kring hur du delar information och bilder på ett respektfullt sätt - för att skapa en trygg miljö för dig själv och andra på Internet. Läs tipsen på Surfa Lugnt

"Jag tog en bild av en kompis och vill lägga den på nätet. Vad nu?" - Poster från mediataitokoulu.fi som ger en bra fingervisning kring hur man kan tänka innan man lägger upp en bild på en annan person.


Upphovsrätt

Upphovsrättslagen Vad säger lagen om upphovsrätt?

Creative commons Syftar till att ge människor som skapar och som vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis) ett verktyg. Det görs genom ett enkelt system av licenser.

Wikimedia Commons -Bildsajt under Creative Commons licenserna