Stöd & hjälp

foto: OSKAR KULLANDER/RÄDDA BARNEN

”Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.”

- Barnkonventionen, artikel 16.

Rädda Barnen på Åland har samlat information om vart man kan vända sig om man behöver stöd och hjälp. Här hittar du telefonnummer, e-postadresser och chattar som är till för att hjälpa dig, oavsett om situationen är akut eller om du bara behöver någon att prata med.


Gör någon dig illa? Är du i fara? Ring 112

Ring 112 om du, din kompis eller någon annan behöver hjälp genast. I en nödsituation är det viktigast att komma ihåg nödnumret 112 och ringa så snabbt som möjligt, så att hjälpen kommer fort fram. Du behöver inte vara rädd för att ringa nödnumret! Du behöver inte heller lära dig några särskilda instruktioner utantill innan du ringer till nödnumret. När du ringer nödcentralen får du instruktioner av dem i telefonen.


Mår du psykiskt dåligt?

Ring Ålands centralsjukhus, psykiatrisk jourtelefon, tel. 535 100. Om du mår dåligt eller om du är orolig för någon annans psykiska hälsa kan du ringa till oss för att prata, fråga råd och få hjälp. Är situationen akut tar vi hand om ärendet omedelbart. Via telefonnumret får du kontakt med psykiatrin dygnet runt.


Är du rädd för att vara hemma?

Kontakta Tallbacken tel. 531 305. Tallbacken finns till för barn och ungdomar som av olika orsaker inte kan bo hemma, t.ex. missbruk, psykisk sjukdom, misshandel eller låsta konflikter i familjerelationerna. Tallbacken finns i södra Mariehamn och har personal dygnet runt


Maskrosbarn - vet hur det känns

På Maskrosbarns chatt kan du ta upp det som du tycker är viktigt – inga problem är för stora eller för små! Vi som chattar med dig har själva vuxit upp med föräldrar som dricker för mycket eller mår psykiskt dåligt och förstår hur det kan kännas.

Adda ”Maskrosbarn.Chatt” Skype så finns vi där måndag-torsdag och söndag kl. 21-23. För dig som hellre vill maila till oss går det bra att göra det till mail@maskrosbarn.org.

Vill du prata med samma person varje gång? Du kan ha kontakt med en egen stödperson från Maskrosbarn 10 gånger. Maila till jessika@maskrosbarn.org och skriv att du vill ha en stödperson på Skype. Maskrosbarn är Sveriges största anhörigorganisation för unga som växer upp med föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk.


Samtal och vägledning för studerande

På Neptunigatan 21, Mariehamn, tel. 538 680 kommer du i kontakt med Studerandehälsan. Den är till för studerande på gymnasialstadiet och för Högskolan Åland. Vi tar emot all sorts ärenden och hjälper dig vidare. Vi har allmän telefontid alla vardagar mellan 8.15 och 9.00. Vi har även ”Drop-in” hos hälsovårdare alla vardagar mellan 9.00 och 11.00. Om man vill komma till oss spontant gällande hälsofrågor, så går det bra då. Stödjande samtal till kurator eller psykolog får man genom att boka tid i förväg. På skolornas hemsidor hittar man mer information om Studerandehälsan.


Är du orolig för din eller din kompis situation? Få hjälp med problemen!

Som barn och ungdom kan du själv ta kontakt med barnskyddet i den kommun du bor i för att få stöd och råd om du är orolig för din egen situation. Du kan också kontakta oss om du är orolig för en kompis. Din oro kan gälla olika saker som problem i skolan, hemma eller på fritiden. Om du är orolig för att ett barn far illa kan du göra en barnskyddsanmälan. Du kan göra anmälan anonymt. Barnskyddet i Mariehamn/Jomala, Styrmansgatan 2, Mariehamn tel. 531 711, 531 713, 531 717 (Kontaktuppgifter till de andra socialkanslierna hittar du på kommunernas hemsidor och i telefonkatalogen).


Hos oss är inga frågor ”dumma frågor” om alkohol och droger!

Till Beroendemottagningen kan du ringa om du vill få hjälp med egna problem eller om du är orolig över en kompis eller någon i din familj. Det är okej att höra av sej med frågor eller sådant man är nyfiken på. Vi utgår från dig och hur du mår. Vi erbjuder samtal, men också ”må bra” behandlingar (massage, ljusterapi mm). Våra arbetstider är 8-16.15 måndag-fredag, men vi kan justera vår arbetsdag så att det passar enligt exempelvis arbete och skola. Hos oss är allt kostnadsfritt och du får självklart vara anonym. Vi har tystnadsplikt! Vi finns på Styrmansgatan 2 A på 2:a våningen (med ingång från bakgården), Mariehamn tel. 531 720.


Ditt bollplank och stöd i vardagen

Fältarna finns på Styrmansgatan 2 A 2 vån (med ingång från bakgården), Mariehamn, tel. 531 452/ 040 0780 237. Vi arbetar förebyggande med ungdomar i ålder 13-17 år. Vi träffar ungdomarna på stan och i skolorna, men ordnar också olika aktiviteter. Vi fungerar som bollplank för föräldrar och ungdomar, hjälper och stöder unga genom olika frågeställningar. Tveka inte att ta kontakt med oss om det är något du funderar på för egen del eller om du är orolig över någon annan. Vi har tystnadsplikt, men vi har även anmälningsplikt, vilket betyder att vi måste se till att du får hjälp om vi blir oroliga för ditt liv och din hälsa.


Stöd på nätet!

https://kollpasoc.se/ - En sida för dig som vill ha eller får hjälp från socialen.

Barnombudsmannen i Sverige har gjort denna sida för unga där de förklarar vad som händer hos socialen och vilken typ av hjälp du har rätt att få. Det finns också filmer där unga berättar om sina egna erfarenheter. Väldigt mycket av det som finns på sidan gäller också på Åland, men du kan tyvärr inte skriva in och söka något som endast gäller på Åland. I stället kan du kontakta oss på Rädda Barnen janina@raddabarnen.ax, socialen i din hemkommun eller BRIS hjälptelefon: +358 18 25520 - lokalsamtalsavgift (i samarbete med svenska BRIS, Barnen rätt i samhället). Du kan också chatta med BRISBOT, BRIS nya digitala chattjänst.

http://www.kränkt.se/ - För dig som känner att du blivit oschysst behandlad på internet.

No Hate - Information till unga om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans samt mobiliserande för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet på internet.

www.inteokej.nu - För dig som anonymt vill diskutera och dela med dig av vad du tycker är okej eller inte okej på nätet.

https://www.bris.se/ - Barns Rätt i Samhället - Ring, mejla eller chatta med erfarna kuratorer om vad som helst. Du kan vara anonym om du vill.

http://www.metro.se/nyheter/viralgranskaren/ – Vilka sidor kan man lita på? Är det som skrivs online faktiskt sant? På Viralgranskaren kan du läsa om artiklar på sociala medier som läsaren kanske borde vara extra kritisk till.

http://www.jagvillveta.se/ - För dig som vill veta vilka dina rättigheter är vid brott. Sidan är uppdelad i tre kategorier; för barn under 8 år, för dig som är 8-13 år, för dig som är 14-17 år. Kom ihåg att sidan innehåller svensk lagstiftning och kan därför skilja sig mot finsk lagstiftning. Har du frågor om brott eller dina rättigheter kan du kontakta Rädda Barnens kontor, kontaktuppgifter hittar du här.