Bli utbildare

foto: Rädda Barnen

Är du under 25 år och brinner för normkritik och barns rättigheter? Sök till att bli Rädda Barnen-utbildare!

Som Rädda Barnen-utbildare besöker du och en annan utbildare skolor, kommuner och föreningar. Du får lära dig hur du på ett pedagogiskt sätt kan berätta om Barnkonventionen, normer och normkritik, ålder- och rasmaktsordningen och engagemang. Att vara utbildare är ett kul sätt att träffa och utbilda barn och unga om deras rättigheter och hur man kan kämpa för dem. En föreläsning eller workshop varar vanligtvis mellan en till två timmar och innehåller övningar och förklaringar om olika ämnen och frågor. Varje utbildare utbildar några gånger eller dagar per termin.

För att bli utbildare är det bra om du har grundläggande kunskaper om Barnkonventionen, hur normer fungerar och hur ålder och hudfärg påverkar hur människor behandlas. Om du har varit med på någon av Rädda Barnens workshops räcker det. Är du helt ny i föreningen? Sök ändå! Tidigare erfarenhet från Rädda Barnen på Ålands verksamhet är ett plus men inget måste.

Kurs för utbildare ordnas en gång om året på Åland, vanligtvis på en helg. Där får du möjlighet att lära dig allt du behöver kunna för att hålla föreläsningar och workshops. Du får också lära dig om retorik och pedagogik. Du kommer få handledning inför uppdrag så att du kan känna sig säker på din uppgift. Utbildare får ett arvode för de föreläsningar och workshoppar som de håller.