Hem > Artiklar > Allmänt > Stopp! Min Kropp!-veckan.
Publicerat: 01 oktober 2021

Stopp! Min Kropp!-veckan.

20-26.9 uppmärksammade vi Stopp! Min kropp!-veckan som arrangerades av Rädda Barnen Sverige. Vi delade via sociala medier flera viktiga länkar till filmer och annat material som de tagit fram samt pratade med barn i lågstadiet om Stopp! min kropp! Nu har vi samlat alla filmer och seminarier för att det ska vara lättare att hitta och se dem i efterhand.

Seminarier för vuxna

Stopp! Min kropp! – på Åland.

Under skolbesök i lågstadiet pratar vi regelbundet med barn om samtycke och kroppslig integritet på ett barnanpassat sätt. Vi använder samtalskort och tittar på film. Barnen får träna sig att känna igen ett ja och ett nej och hur vi kan göra om vi vill röra någon eller dela bilder på någon. Vi pratar även med barn på dagis samt föräldrar. Skriv till [email protected] så planerar vi besöket tillsammans. Det kostar ingenting.

Här kan ni lyssna på oss när vi pratar i Ålands radio om hur vi alla jobbar med Stopp! min kropp!

Det finns mycket att jobba på, utveckla och förbättra när det gäller alla barns rätt till en trygg barndom  – även på Åland. Tillsammans med andra organisationer från det åländska civilsamhället har vi tagit fram en arbetsrapport om barns rättigheter på Åland som under nästa år kommer att skickas till FN. De behov som vi har identifierat för att skydda alla barn från alla typer av våld och sexuella övergrepp på Åland är till exempel:

  • Säkerställ att alla barn och unga får ökad kunskap om lagstiftningen, trakasserier, samtycke och sexuella rättigheteroch skyldigheter. Speciellt utsatta barngrupper, till exempel barn som är placerade utom hemmet, och deras behov och ökad risk att bli utsatta måste tas i beaktande i arbetet.
  • Säkerställ att arbetet med att motverka sexuellt våld har långsiktiga mål och samordning i hela samhället.
  • Utarbeta en strategi för att förebygga och åtgärda alla former av våld mot barn.
  • Alla som arbetar med barn säkerställs stöd och utbildning samt tydliga rutiner för att ta upp frågor gällande olika former av våld samt kompetens och system för att ta vara på svaren om det framkommer att någon blir utsatt för våld.
  • Öka kunskap om olika former av våld för att säkerställa att barn som utsatts för någon form av våld har möjlighet att känna till och söka hjälp.
  • Arbetsgivarens rätt att utreda brottslig bakgrund hos dem som arbetar mindre än tre månader med barn utvidgas på Åland.

Läs hela Civilsamhällets arbetsrapport om barns rättigheter här (kapitel 4 och 8.3. fokuserar speciellt på våld och sexuella övergrepp mot barn).

Filmer för barn 6-10 år

Ta del av allt material från Stopp! Min kropp!-veckan på Rädda Barnen Sveriges hemsida. Klicka på länken.

Fler artiklar

Allmänt
Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på NINNI–SOMMARLÄGER 2024! Ninni-läger är roliga sommarläger med många aktiviteter och god mat.

Allmänt
Att prata känslor med barn

Att prata känslor med barn

Välkommen på föreläsning med legitimerad psykolog Reyhaneh Ahangaran fredag 22 mars kl. 15.30-17.00 i Mariehamns stadsbibliotek.

Allmänt
Rädda Barnen diskuterade hälsa och välmående med 50 st ungdomar på Åland

Rädda Barnen diskuterade hälsa och välmående med 50 st ungdomar på Åland

Rädda Barnen ordnade både fysiska och digitala utbildnings- och rekryteringsträffar för unga om barns rättigheter och rätten till hälsa och välmående under helgen 2–3 mars 2024. Totalt deltog 50 unga i åldern 13–17 på dessa träffar.