Hem > Artiklar > Allmänt > Hur kan vi agera mot rasism?
Publicerat: 19 mars 2019

Hur kan vi agera mot rasism?

Artikel 2 i Barnkonventionen: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.


På torsdag den 21 mars är det FN:s internationella dag för avskaffande av rasism och diskriminering. Den vill vi uppmärksamma genom att lyfta upp artikel 2 från Barnkonventionen. Artikel två är en av barnkonventionens grundläggande principer och ska alltid beaktas när det handlar om frågor som rör barn.


Röda Korset i Finland
koordinerar även ”veckan mot rasism” hela vecka 12 och vi vill vi tipsa av en del av materialet de tagit fram om hur rasism kan motverkas, både till dig som individ och till dig som jobbar med barn och unga.

Hur ska jag reagera i rasistiska situationer?
Kokpunkten diskussionsmaterial för lärare
Rasism i barn och ungas liv


EU-projektet En säker hamn
arbetar med att förbättra integrationen på Åland och arrangerar på torsdagen ett seminarium innehållande följande program:

Ålands lyceum, auditorium
10:30-12:00 Malin Fredriksson – Rasistiska hatbrott i Finland
12:00-13:00 Lunch på egen bekostnad

Röda Korsgården, festsalen
13:00-13:30 Fika
13:30-15:00 Erfarenheter av att vara inflyttad på Åland

Åland Post, huvudkontoret i Sviby
18:00-20:00 Charbél Gabro – Möt integrationisten

Malin Fredriksson – föreläser om rasistiska hatbrott i Finland. Föreläsningen handlar om hur man definierar rasistiska hatbrott och hur hatbrott kan förstås som samhällsfenomen.

Erfarenheter av att vara inflyttad på Åland – sammanfattning av studiecirklar med inflyttade. Samtalsledarna Nahid Broström och Danielle Lindholm presenterar en sammanfattning av studiecirklar som Flex- in ordnat under vintern för inflyttade. Inflyttade har diskuterat sina erfarenheter av att flytta till Åland, vad integration innebär i praktiken och vad som kunde förbättras.

Charbél Gabro – Charbél vet hur det är att vara nyanländ i ett land. För cirka 30 år sedan kom han till Sverige som flykting från Syrien, då var han 4 år. Under uppväxten fanns många obesvarade frågor och känslan av att inte höra hemma någonstans. Baserat på egna erfarenheter och kunskaper arbetar han med att avdramatisera kulturmöten och skapa förståelse för olikheter. I ett nytt land känner man sig lätt osynlig som person. Därför poängterar han vikten av att visa att vi ser varandra – ett “hej” kan faktiskt rädda ett liv.

Seminariet är gratis och alla intresserade är välkomna! Läs mer om programmet i Facebookevenemanget

Fler artiklar

Allmänt
Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på NINNI–SOMMARLÄGER 2024! Ninni-läger är roliga sommarläger med många aktiviteter och god mat.

Allmänt
Att prata känslor med barn

Att prata känslor med barn

Välkommen på föreläsning med legitimerad psykolog Reyhaneh Ahangaran fredag 22 mars kl. 15.30-17.00 i Mariehamns stadsbibliotek.

Allmänt
Rädda Barnen diskuterade hälsa och välmående med 50 st ungdomar på Åland

Rädda Barnen diskuterade hälsa och välmående med 50 st ungdomar på Åland

Rädda Barnen ordnade både fysiska och digitala utbildnings- och rekryteringsträffar för unga om barns rättigheter och rätten till hälsa och välmående under helgen 2–3 mars 2024. Totalt deltog 50 unga i åldern 13–17 på dessa träffar.