Hem > Artiklar > Allmänt > Dags att nominera till Rädda Barnen-priset!
Publicerat: 15 oktober 2020

Dags att nominera till Rädda Barnen-priset!

Känner du någon som jobbar eller brinner för barns rättigheter? Då kan du nominera hen till Rädda Barnen-priset! Rädda Barnen-priset är en utmärkelse som årligen delas ut till en vuxen eller en grupp av vuxna på Åland för att lyfta fram goda exempel som kan kopplas till Barnkonventionen och dessa artiklar. Du kan lämna in din nominering löpande under året.

Rädda Barnen–priset uppmärksammar goda exempel

Rädda Barnen-priset är en utmärkelse som årligen delas ut till en vuxen eller en grupp av vuxna på Åland för att lyfta fram goda exempel som kan kopplas till Barnkonventionen och dessa artiklar. Det kan handla om beslutsfattande eller exempel från verksamheter där barnets rättigheter säkerställts genom att ha ett barnperspektiv, ha beaktat berörda barns intressen eller berett barn möjlighet till delaktighet. Priset instiftades i samband med Rädda Barnen på Ålands 50-årsjubileum år 2009 och priset delas ut i anslutning till Barnkonventionens dag den 20 november.

Syftet med priset:

  • uppmärksamma samhällets olika instanser och beslutsfattare, men även privatpersoner, så att vi – förhoppningsvis tillsammans med allmänheten – följer med och bevakar hur olika individer/myndigheter kommer ihåg att vi är ålagda att följa Barnkonventionen.
  • få mera fokus på barnens rättigheter i vårt samhälle.
  • att olika delar av samhället ska känna att de granskas i beslutsfattande processer.
  • att vi alla ska ta in barnen i processen och låta dem vara delaktiga i beslut som rör dem. Genom att tänka oss in i hur barnen kan påverkas av de beslut och förändringar vi gör uppnår vi många fördelar.

Barnkonventionen är en del av den åländska lagstiftningen, men vi vet att man ofta glömmer att beakta den. Med detta pris vill vi visa på goda exempel på när man har beaktat Barnkonventionen och sett ärendet ur ett barnperspektiv. Vi tror på att belöna det positiva exemplet!

Kriterier

Vi utgår från de artiklar som finns i Barnkonventionen då vi fastställer vem som ska få ta emot priset. Exempel på områden som vi studerar utgående från Barnkonventionen:

  • Lagstiftning.
  • Samhällsplanering (t.ex. vägar, skolor, parker, offentliga byggnader).
  • Trafikplanering (t.ex. busstidtabellers höjdplacering, fordon som används kollektivt).
  • Fritid, kultur och aktiviteter som riktar sig till både vuxna och barn.

Nominering

Priset delas ut årligen i samband med Barnkonventionens dag den 20 november. Rädda Barnen söker kandidater hela året och tar gärna emot tips från allmänheten. Beslut om vinnare tas av Rädda Barnen på Ålands styrelse i november varje år.

Tips kan skickas in till Rädda Barnen Norragatan 13, [email protected] eller tel. 14394.

Fler artiklar

Allmänt
Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på NINNI–SOMMARLÄGER 2024! Ninni-läger är roliga sommarläger med många aktiviteter och god mat.

Allmänt
Att prata känslor med barn

Att prata känslor med barn

Välkommen på föreläsning med legitimerad psykolog Reyhaneh Ahangaran fredag 22 mars kl. 15.30-17.00 i Mariehamns stadsbibliotek.

Allmänt
Rädda Barnen diskuterade hälsa och välmående med 50 st ungdomar på Åland

Rädda Barnen diskuterade hälsa och välmående med 50 st ungdomar på Åland

Rädda Barnen ordnade både fysiska och digitala utbildnings- och rekryteringsträffar för unga om barns rättigheter och rätten till hälsa och välmående under helgen 2–3 mars 2024. Totalt deltog 50 unga i åldern 13–17 på dessa träffar.